Rahastosijoittajat Aristoteleen jalanjäljillä

Eettisellä sijoittamisella on Suomessa pieni, mutta vähitellen kasvava kannattajakunta. Yhä useammassa järjestössä otetaan sijoituspäätöksiä tehtäessä huomioon se, miten mahdolliset kohteet suhtautuvat ympäristöön, työntekijöihin tai yhteiskuntaan.

Facebook Twitter LinkedIn
Vastuullisesti sijoittavien mustalla listalla olevia toimialoja ovat esimerkiksi pornografia-, ase-, alkoholi- ja tupakkateollisuus. Uusiutuvia energiamuotoja suositaan, mutta öljyn jalostamista ei esimerkiksi Dow Jones Sustainability -indeksin mukaan pidetä kestävän kehityksen vastaisena.

Kotitalousneuvontaa antava kansalaisjärjestö Marttaliitto sijoittaa pääosin korkopapereihin, mutta jonkin verran myös osakkeisiin.

Marttaliiton salkusta löytyy toiminnanjohtaja Pirkko Ruuskanen-Parrukosken mukaan esimerkiksi Nokian, Fortumin ja metsäyhtiöiden osakkeita. Järjestön sijoittamisen pääperiaate on kotimaisissa ja eurooppalaisissa yh

tiöissä.

Esimerkiksi aseteollisuus tai edes viihdeteollisuus ei olisi Marttaliiton katsantokannan mukaan sopiva sijoituskohde.

Marttaliiton talousjohtajan Maisa Määttäsen mukaan noin vuosi sitten sijoitusstrategiansa päivittäessään martat keskustelivat sijoittamisen maantieteellisestä jakaumasta. Järjestössä päätettiin olla sijoittamatta kehittyville markkinoille korkean riskin ja eettisten ongelmakysymysten, kuten lapsityövoiman käytön yleisyyden vuoksi.

Eettinen on kilpailukykyinen

OP-Kestävä kehitys -rahastoa hoitavan Riitta Hujasen mukaan kiinnostus eettiseen sijoittamineen on melko vakaata. Hän kertoo usein törmäävänsä käsitykseen, jonka mukaan vastuullisesti esimerkiksi ympäristö-ja henkilöstöasiansa hoitava yritys ei voisi tehdä hyvää taloudellista tulosta.

- Pikemminkin on niin, että eettisesti toimiva yhtiö, jolla on tyytyväinen henkilöstö ja jolla ei ole taloudellisia seuraamuksia esimerkiksi veronkierrosta tai ympäristörikoksista, on todennäköisesti erittäin kilpailukykyinen yritys, Hujanen huomauttaa.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on eettisillä kriteereillä pystytty luomaan salkkuja, jotka tuottavat hieman paremmin kuin sijoitussalkut keskimäärin.

Eettiset arvot huomioon ottavissa rahastoissa on tavallista enemmän teknologiaa, pankkeja ja vakuutusyhtiöitä.

Hyvin menestyneitä eettisiä rahastoja ovat elokuun Rahastoraportin mukaan OP-Kestävä kehitys ja Roburin Etik & Miljöfond. OP-Kestävä kehityksen 12 kuukauden tuotto on 26,0 prosenttia. Roburin Etik & Miljöfondin 12 kuukauden tuotto on 31,3 prosenttia ja kolmen vuoden tuotto 14,3 prosenttia.

Monissa Euroopan maissa, kuten Britanniassa, Ranskassa ja Belgiassa, eettistä sijoittamista on tehty jo vuosikymmeniä, kun Suomen ensimmäinen eettinen rahasto ei ole vielä täyttänyt edes kymmentä vuotta.

- Suomessakin on menty paljon eteenpäin. Nyt alkaa olla tarjolla jo eettisiä korkorahastojakin, Hujanen muistuttaa.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja