Baltiassa on nostetta

Timo Rossi innostui Virosta maratoonarivuosinaan.

Facebook Twitter LinkedIn

Kuka

Timo Rossi, 34, työskentelee Mandatum Omaisuudenhoidossa salkunhoitajana. Hänen vastuualueensa on Itä-Eurooppa ja luotsattavanaan hänellä on Mandatum Baltic -rahasto. Rossi hoitaa lisäksi Sammon Kompassi-rahastoja, Henki-Sammon multimanager-salkkuja sekä joitain yksityisasiakkaiden salkkuja.

Baltiasta ja varsinkin Virosta Rossi kiinnostui jo opiskeluvuosinaan. - Olen ollut maratoonari mestaruustasolla, ja kilpailumatkoilla tapasin virolaisia. Viron vapautumisen jälkeen maassa tapahtui haastava muutos, ja Viro on ollut todellinen menestystarina. Esimerkiksi 90-luvulla Viron krooni oli Euroopan vakain valuutta.

Rossi on myös viron kielen taitaja ja hänen perheensä on kaksikielinen. - Vaikka vaimoni on virolainen, hän puhuu lapsille suomea. Minä taas puhun heille viroa. Järjestelymme herättää usein kummastusta, hän naurahtaa. Kaksikielisyyden vaaliminen on Rossille tärkeää, sillä hän on itsekin kasvanut kaksikielisessä kodissa, jossa äiti puhui ruotsia ja isä suomea.

Ura

Sampoon Rossi päätyi Postipankin kautta vuonna 1998. Omaisuudenhoitoon hän siirtyi vuonna 2000. - Yhtiö on pysynyt samana, mutta nimi on muutaman kerran vaihtunut, hän hymähtää. Rossi on opiskellut kansantaloustiedettä Turun yliopistossa. Gradu käsitteli Baltian maiden rahapolitiikkaa.

Nyt työn alla on väitöskirja kehittyvistä markkinoista. - Salkunhoitajan työssä yhdistyy analyytikon, tutkijan ja salkunhoitajan tehtävät. Väitöstyö tukee todella hyvin tätä työtä, Rossi pohtii.

Strategia

Mandatum Baltic sijoittaa varansa Viron, Latvian ja Liettuan osakemarkkinoille. Sijoitusstrategiaa hioo Rossin johtama tiimi, johon kuuluu edustaja Sammon Baltian toimintoja hoitavasta Sampo Baltic Asset Managementista Tallinnasta sekä yksi henkilö Liettuasta. Päivittäisen salkunpyörityksen hoitaa Tallinnan pää.

- Baltian maat ovat pieniä epälikvidejä markkinoita. Viro on likvidein, ja se onkin ollut Balticin salkussa huomattavassa ylipainossa. Liettuan osakemarkkinat ovat arvoltaan yhtä suuret kuin Viron, mutta ne ovat erittäin epälikvidit. Latviankin talous on hyvässä kunnossa, mutta senkin osakemarkkinat ovat epälikvidit, Rossi kertoo.

Uudet listautumiset lisäisivät Baltian osakemarkkinoiden likviditeettiä, ja varsinkin Virossa listauskelpoisia yhtiöitä olisi tarjolla. Latviastakin löytyisi listattavaa.

- Tarvitaan kuitenkin selkeä markkinakäänne, ennen kuin listautumisia nähdään, Rossi toteaa. Hän näkisi mieluusti pörssissä esimerkiksi Tallinnan sataman ja Viron rautatiet.

Baltian maista tulee ensi toukokuussa seitsemän muun entisen itäblokin maan tavoin EU:n jäsenmaita. Jäsenyys tuo mukanaan sekä hyviä puolia että riskejä.

- Läpikulkuliikenne Venäjälle lisääntyy, mikä hyödyttää esimerkiksi satamia. Uusien EU-maiden talouskasvu on myös paljon vanhoja jäsenmaita kovempaa. Esimerkiksi Baltian bruttokansantuote kasvaa 5-6 prosentin vauhtia, Rossi selvittää.

Joidenkin kotimarkkinayritysten kunto uudessa kilpailutilanteessa on kysymysmerkki. - Suojatut alat, kuten elintarviketeollisuus, voivat joutua koville uusien säännösten ja EU-vaatimusten kanssa. Länsimaiset yhtiöt luultavasti liikkuvat yritysostoksilla, Rossi pohtii.

Ostaa nyt

Liettua on tällä hetkellä Rossin mielestä hyvin kiinnostava, mutta epälikvidiys hankaloittaa markkinoille menoa.

- Vahvistamme tänä vuonna varovasti omistuksiamme Liettuassa. Liikkeet Liettuan markkinoilla ovat suuria, hän kertoo.

Kiinnostavina toimialoina Rossi pitää rahoitusta, telekommunikaatiota ja energiaa.

- Kiinnostavia ovat myös Venäjän ja muiden CIS-maiden talouskasvusta hyötyvät ja näihin maihin vientiä harjoittavat päivittäistavara- ja kulutushyödyketoimialojen yhtiöt, hän kertoo.

Myy nyt

- Hansapank miellyttää edelleen ja se on hyvä yhtiö, mutta kurssinousujen takia olemme joutuneet keventämään omistustamme, Rossi kertoo myynneistä.

Muun muassa turvavöitä valmistavan Norman osuutta salkussa on kevennetty, koska sillä on merkittävää Venäjä-riskiä kiristyneestä kilpailutilanteesta johtuen.

- Toisaalta strateginen omistaja saattaa tehdä pienosakkaille ostotarjouksen, Rossi puntaroi.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings