Japanista noukitaan pientä ja hyvää

Sijoittajia kiinnostavat varsinkin pienet ja keskisuuret yhtiöt.

Facebook Twitter LinkedIn
Japanin osakemarkkinoissa on jälleen imua. Tästä kielii se, että suuret rahastot ylipainottavat Japani-salkkujaan ensimmäistä kertaa vuosiin. Maan osakemarkkinoille sijoittavien rahastojen alkuvuoden tuottoprosentit ovat myös huimaavia: Morningstarin mukaan parhaat ovat yltäneet 50–70 prosentin tuottoon.

Japanissa osakekurssit ovat nousseet tänä vuonna nopeammin kuin Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Salkunhoitajien mukaan Japanin keskeiset osakeindeksit ovat edelleen noin 15 prosenttia korkeammalla kuin USA:ssa ja Euroopassa.

Japanin osakemarkkinoiden paluu sijoittajien suosioon käy selvästi ilmi Merrill Lynchin syyskuun rahastojoh

tajien kyselystä. Sen mukaan maailman johtavista rahastojohtajista suuri osa pitää Japania toiseksi parhaana sijoituskohteena Kiinan ja muiden kehittyvien talouksien jälkeen.

Rahastojohtajien Japani-innostusta selittää se, että useimmat uskovat, että japanilaisyritysten voitot paranevat huomattavasti enemmän kuin amerikkalaisten tai eurooppalaisten yhtiöiden voitot seuraavan vuoden sisällä.

Pk-sektori menestyksen avain

Selvästi parhaiten Japanissa ovat pärjänneet ne rahastot, jotka ovat sijoittaneet pieniin ja keskisuuriin japanilaisiin yhtiöihin.

Pk-sektorin sijoitukset on valtaosin tehty huipputeknologian yhtiöihin tai sellaisiin suurteollisuuden alihankintayhtiöihin, joilla on iso markkinaosuus omalla sektorillaan.

Pörssin suuryhtiöiden osakkeisiin sijoittaneet rahastot eivät ole pärjänneet yhtä hyvin. Osittain tämä johtuu siitä, että suurten yhtiöiden osakekursseja on painanut ylitarjonta. Japanilaisten eläkesäätiöiden omistusta koskevat lakimuutokset ovat pakottaneet monet säätiöt myymään huomattavat määrät niiden omistamia blue chip -osakkeita.

Parhainta tuottoa Morningstarin mukaan on vuoden alusta lähtien tehnyt Deutsche GlobalSpectrum Japan Enterprise, jonka tuotto on noussut 70 prosenttiin. Rahasto sijoittaa pieniin pörssilistattuihin japanilaisiin osakkeisiin. Sen viisi suurinta sijoitusta ovat Plenus, Yahoo Japan, T&K Toka, Kyoto Kimono Yuzen ja Nippon.

BNP Paribaksen Parvest Japan Small Capin tuotto on vuoden alusta 60 prosenttia. Rahasto on sijoittanut pienen pääoman omaavien yritysten osakkeisiin sekä osakesidonnaisiin arvopapereihin. Sen viisi suurinta omistusta ovat Point Inc, Asahi Denka, Fujikura Rubber, Tomen Electronics ja Rakuten.

Parvest Japan Small Cap Fundin Tokiosta tavoitetun salkunhoitajan Toshifumi Umezawan mukaan rahasto on sijoittanut pieniin hyvän markkinaosuuuden omaaviin yhtiöihin, joilla on uniikkia tekniikkaa ja vakaa yritysjohto. Esimerkiksi kemiansektorilla se on investoinut kumisia osia valmistavaan Fujikura Rubberiin.

Kestääkö kurssinousu?

Umezawan mukaan Japanin osakemarkkinoiden nousu tänä vuonna on ollut sen verran rajua, että jonkinlainen korjausliike on mahdollinen lyhyellä aikavälillä. Hän uskoo, että kurssit voivat tulla alas 1–3 kuukauden sisällä, kun suuret sijoittajat kotiuttavat voittojaan.

Nordean Japani-rahaston salkunhoitaja Robert Madson ennakoi myös korjausliikettä Japanissa. Nordea Japani on tuottanut vuoden alusta noin 20 prosenttia. Rahaston salkun viisi suurinta osaketta ovat NTT Docomo, Takeda Chemical, Toyota, Nomura ja Secom.

– Japanin osakemarkkinoilla kurssiralli on kestänyt kuusi kuukautta. Jotkut osakkeet ovat nousseet lyhyessä ajassa jopa 60 prosenttia. On luonnollista, että kurssit tulevat lyhyellä aikavälillä alas.

Madson huomauttaa, että fundamentit Japanin osalta ovat kuitenkin kohdallaan. Talouskasvu on vahvaa ja yritysten voitot ovat kasvaneet. Esimerkiksi maaliskuun jälkeen yritysten tulokset ovat parantuneet 50 prosenttia edellisvuodesta.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja