Viron rahastot etsivät rahaa Pohjoismaista

Keski- ja Itä-Euroopasta uskotaan löytyvän hyviä sattumia.

Facebook Twitter LinkedIn

Investointipankkiiri Joakim Helenius uskoo Itä-Euroopasta löytyvän pieniä helmiä, joiden arvo kasvaa EU:n laajenemisen myötä.

Rahastosijoittaminen on Virossa vielä vähemmän suosittua kuin osakesijoittaminen. Virolaiset eivät ole toipuneet vuoden 1997 pörssiromahduksesta.

- Rahastoilla on Virosssa vaikeuksia, koska paikalliset sijoittajat pitävät rahansa pankkitileillä, investointipankki Trigon Capitalin johtaja Joakim Helenius sanoo.

Sijoitushalun puute näkyy kaikessa. Pörssinoteeratut yhtiöt eivät löydä sijoittajia. Uusia anteja on mahdotonta viedä läpi.

- Koko pääomamarkkina kärsii, Helenius jatkaa.

Ainutlaatuinen maailmassa

Vaisusta tilanteesta huolimatta Trigon Capital toi rohkeasti pari viikkoa sitten markkinoille uuden tuotteen, Keski- ja Itä-Euroopan rahaston. Rahastoa ei erityisesti markkinoitu virolaisille vaan kontaktit etsittiin suoraan Pohjoismaista. Rahaston alkupääomaksi saatiin 50,7 miljoonaa kruunua eli 3,25 miljoonaa euroa.

- Rahoista 80 prosenttia tuli suomalaisilta sijoittajilta, Helenius kertoo.

Suomen valtiovarainministeriö on myöntänyt Trigon Capitalille markkinointiluvan Suomessa. Rata on myös sen toiminnan hyväksynyt. Trigon Capital on ensimmäinen maailmassa, jolla on EU:n ulkopuolisena rahastoyhtiönä lupa markkinoida Suomessa. Seuraavaksi Trigon anoo markkinointilupaa Ruotsista.

- Pohjoismaissa on rahaa toisin kuin Baltiassa. Tämä on tapa tuoda pohjoismaalaisten ulottuville pienyritysten osakkeita Itä- ja Keski-Euroopasta, Helenius sanoo.

Vain harvat ja valitut yhtiöt

Suurilla kansainvälisillä pankeilla on omat Itä- ja Keski-Euroopan rahastonsa. Ne eivät Heleniuksen mielestä kilpaile Trigonin uuden rahaston kanssa.

- Ne ovat sijoittaneet suurten ja suhteellisesti kalliiden yritysten osakkeisiin, puhelinyhtiöihin ja pankkeihin, ja jättäneet pienet suhteellisen halvat yhtiöt huomiotta, Helenius arvioi.

Trigonin uusi rahasto etsii nimenomaan pieniä ja keskisuuria yrityksiä EU-hakijamaista Puolasta, Tsekistä, Unkarista, Slovakiasta ja Liettuasta. Rahasto sijoittaa erityisesti elintarvike-, palvelu-, rakennus-, rakennusmateriaali- ja vakuutusalan pörssiyhtiöihin. Virossa vastaavien alojen yhtiöt ovat jo kokonaisuudessaan ulkomaalaisten käsissä. Heleniuksen mielestä Viroa ei voi käyttää esimerkkinä siitä, että Itä-Euroopassa olisi kermat jo kuorittu päältä ja jäljellä olisi vain "toiseksi parasta".

- Viro on poikkeus. Pelkästään Liettuassa on pörssissä 800 noteerattua yritystä, joista Suomessa ei tiedetä mitään, Helenius huomauttaa.

Rahasto haluaa löytää yrityksiä, joiden osakkeet ovat aliarvostettuja ja joilta toistaiseksi puuttuu ulkomainen partneri. EU-jäsenyyden uskotaan tuovan strategiset investoijat, jotka lunastavat yhtiöt.

- EU-jäsenyys luo kysyntää ja talouskasvua, Helenius uskoo.

Seuranta Virossa

Trigon Capitalin etuna sijoituksia tehtäessä on sen oma paikallinen verkosto ja sen tuoma asiantuntemus. Trigonilla on Baltian maissa, Varsovassa ja Pietarissa toimistot. Unkariin sellainen on tulossa.

- Emme tarjoa maailmanlaajuista toimintaa. Meidän erikoisosaamisemme on Keski- ja Itä-Eurooppa. Omat työntekijämme tutkivat yhtiöt, Helenius toteaa.

Trigonin Keski- ja Itä-Eurooppa-rahastoa hallinnoi Trigon Capitalin sataprosenttinen tytäryhtiö AS Trigon Funds. Rahasto on avoin osakerahasto, josta voi ottaa rahansa pois halutessaan. Tavoitteena on kasvattaa rahasto vuoden loppuun mennessä 10-15 miljoonan euron suuruiseksi. Rahasto on rekisteröity Viron arvopaperikeskukseen. Sen noteerausta voi seurata virolaisesta Äripäev-lehdestä, Trigonin kotisivuilta ja kohta suomalaisista lehdistä.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja