Tämä tekee Novo Nordiskin ja Eli Lillyn "duopolin" haastamisesta liikalihavuuslääkkeiden kentällä "poikkeuksellisen vaikeaa"

"Suurin riski on selvästi se, että jokin yritys kehittää uudenlaista teknologiaa, jota emme osanneet ennakoida"

Sarah Hansen 02.07.2024
Facebook Twitter LinkedIn

Ozempic UK Main


Uudet painonpudotuslääkkeet, kuten Ozempic, ovat herättämässä suurta huomiota lääkemaailmassa, ja niiden valmistajien osakkeet ovat nousussa.

Kaksi keskeistä toimijaa tällä alueella ovat Novo Nordisk (NVO), joka valmistaa Ozempicia ja Wegovya, sekä Eli Lilly (LLY), joka valmistaa Mounjaroa ja Zepboundia. Morningstar arvioi tällä hetkellä molempien osakkeet yliarvostetuiksi, mutta niiden arvo on silti noussut merkittävästi viime vuoden aikana. Novo Nordiskin osakke on noussut yli 82 % ja Eli Lillyn yli 97 %.

Kun näitä alun perin diabeteksen hoitoon kehitettyjä GLP-1-lääkkeitä kehitetään edelleen ja osakkeet jatkavat nousuaan, joidenkin asiantuntijoiden mukaan kilpailijoiden on lähes mahdotonta saavuttaa merkittävää etumatkaa.

"Odotamme, että Novo Nordisk ja Eli Lilly hallitsevat valtaosan markkinoista pitkälle tulevaisuuteen – todennäköisesti 80-90 prosenttia", totesi Fayez Sarofim & Co
sijoitusjohtaja Gentry Lee Morningstarin vuoden 2024 sijoituskonferenssissa.

Lääkeyhtiöosakkeet

Morningstar Direct

Kestävä duopoli

Novo Nordisk ja Eli Lilly ovat investoineet miljardeja dollareita tutkimukseen, kehitykseen, pääomasijoituksiin ja valmistukseen, sanoo Gentry Lee. Ne ovat myös toteuttaneet tieteellisiä tutkimuksia, joiden ansiosta vakuutusyhtiöt ovat voineet korvata lääkkeiden kustannukset, mikä on entisestään vahvistanut niiden määräävää markkina-asemaa.

"Kun tutkimukset on saatu päätökseen, lääkärit luottavat tuotteisiin, markkinoilla on vakiintunut tuotemerkki ja myyntivoimat edustavat näitä lääkkeitä," Lee lisää.

Nämä tekijät yhdessä tarkoittavat, että kilpailevien yritysten on 'poikkeuksellisen vaikeaa saavuttaa merkittävää jalansijaa markkinoilla', hän jatkaa.

"Odotuksemme on, että tämä duopoli säilyy ennallaan pitkään."

Lisäksi markkinat voivat laajentua merkittävästi tulevina vuosina. Lee huomautti, että GLP-1-lääkkeiden patentit alkavat umpeutua 2030-luvulla, mikä tarkoittaa, että potilaille voi tulla saataville edullisempia vaihtoehtoja. Vanhentuneet patentit avaavat myös ovet uusille kilpaileville valmistajille.

Lihavuuden hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden muuttuvat markkinat

GLP-1-lääkkeiden kysynnän kasvaessa valmistajat kilpailevat kehittääkseen entistä parempia lääkkeitä ja laajentaakseen tuotantoaan. "Olemme vasta markkinoiden alkupisteessä", sanoo Debra Netschert, Jennison Associatesin terveydenhuollon strategioista vastaava salkunhoitaja. "Näiden markkinoiden tilanne tulee olemaan täysin erilainen kymmenen vuoden kuluttua."

Tämä luo haasteita kilpailijoille. Netschertin mukaan lääkevalmistajat, kuten Lilly ja Novo Nordisk, kehittävät jo uusia versioita GLP-1-lääkkeistä ja suunnittelevat tulevia innovaatioita. "Vaikka kilpailija toisi markkinoille uuden lääkkeen vuonna 2030, joka mahdollisesti voittaa Mounjaron ja Zepboundin, sillä ei ole merkitystä, koska Lillyllä saattaa olla ensimmäiset suun kautta annettavat tiedot jo vuoden 2025 alussa", hän selittää. Lisäksi muiden valmistajien tulevat innovaatiot voivat vaikuttaa markkinoihin

Tietenkin markkinoiden tulevaisuuden ennustaminen on haastavaa, eikä nykyisillä johtavilla toimijoilla ole immuuni tulevalle kilpailulle, erityisesti kun laihdutuslääkkeiden kehitys etenee nopeasti.

"Suurin riski on selvästi se, että jokin yritys kehittää uuden teknologian, jota emme osanneet ennakoida", Lee toteaa.

"Niiden on jatkettava innovointia pysyäkseen kilpailijoiden edellä myös patenttien päättymisen jälkeen."

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Sarah Hansen  on Morningstar.comin markkinatoimittaja

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja