Nyt on loistava aika olla osakesijoittaja
Morningstarin Yhdysvaltain markkinaindeksi on noussut yli 10 prosenttia kuluvan vuoden aikana ja lähes 30 prosenttia viimeisen 12 kuukauden aikana Yhdysvaltain dollareissa mitattuna. Huhtikuun taantumaa lukuun ottamatta indeksi on tammikuusta lähtien saavuttanut uusia huippulukemia. S&P 500 -indeksi ja Dow Jonesin teollisuusindeksi ovat molemmat rikkoneet omia ennätyksiään, Dow'n ylittäessä 40 000 pisteen rajan muutama viikko sitten.
Analyytikoiden mukaan vahva talous, kohtuullinen inflaatio, vakaat yritystulot ja luottamus Yhdysvaltain keskuspankkiin parantavat sijoittajien mielialaa ja edistävät osakkeiden kurssien nousua. He kuitenkin varoittavat, että ongelmat voivat olla aivan nurkan takana, jos jokin näistä tekijöistä horjuu.
Yhdysvaltain talous jatkaa kasvuaan
State Street Global Advisorsin pääsijoitusstrategin Michael Aronen mukaan osakemarkkinoiden suurin myötätuuli on ollut yllättävän vahva talous. Vielä vuosi sitten markkinaennustajat varoittivat mahdollisesta taantumasta. Nyt, kun korkotasot ovat korkeimmillaan vuosikymmeniin, talous kasvaa vauhdikkaasti.
Independent Advisor Alliancen sijoitusjohtaja Chris Zaccarelli toteaa, että talouden yllättävä vahvuus johtuu kotitalouksien kulutuksen ja vahvojen työmarkkinoiden yhteisvaikutuksesta. "Nämä kaksi seikkaa ovat yhdessä estäneet talouden ajautumisen taantumaan", hän sanoo.
BKT:n kasvu
Arone toteaa, että vaikka BKT:n kasvu on viime vuosineljännesten aikana hidastunut, tulevan vuosineljänneksen kasvun arvioidaan olevan noin 3,6 prosenttia. "Vaikka emme saavuta tuota lukua, talousympäristö on edelleen terve", hän lisää.
Myöskään UBS Global Wealth Managementin analyytikot eivät ole huolissaan talouden toimeliaisuuden vaatimattomasta hidastumisesta. Äskettäin julkaistussa tutkimustiedotteessa Solita Marcelli, UBS:n Americas-yksikön sijoitusjohtaja, kirjoitti, että kasvu on ”edelleen suhteellisen vahvaa eikä todennäköisesti heikkene nopeasti ...”
"Tämä on hyvä uutinen riskipääomalle, sillä Yhdysvaltain talouden mukava pehmeä lasku mahdollistanee sen, että Fed voi aloittaa korkojen laskun myöhemmin tänä vuonna ja samalla tukea yritysten terveitä voittoja.”
Inflaatio on jälleen laskussa
Vuoden ensimmäisen neljänneksen markkinoiden vaihtelut, puhumattakaan huhtikuun merkittävästä laskusta, johtuivat suurelta osin yllättävistä inflaatiodatasta tammi-, helmi- ja maaliskuulta. Osakkeiden arvot laskivat, kun sijoittajat alkoivat sopeutua käsitykseen, että Federal Reserve ei välttämättä kevennä rahapolitiikkaansa niin paljon tai niin nopeasti kuin oli ennakoitu vuodelle 2024.
Huhtikuun rohkaiseva inflaatioluku merkitsee kuitenkin sitä, että markkinat huokaisevat helpotuksesta. ”Se, että [inflaatio] oli jälleen laskusuunnassa, ilahdutti sijoittajia”, Arone sanoo.
Voitot ovat olleet vahvoja
Yhdeksänkymmentä prosenttia Morningstarin Yhdysvaltain markkinaindeksiin kuuluvista lähes 1 300 yrityksestä on jo raportoinut tuloksensa, ja lähes kolme neljäsosaa niistä yllätti positiivisesti. Kaiken kaikkiaan indeksin tulokset ovat nousseet 4,4 prosenttia tänä vuonna. ”Yritykset tekevät edelleen ennätystuloksia”, Zaccarelli sanoo.
Nämä voitot ovat olennainen tekijä osakekurssien kehityksessä, ja markkinoiden valvojat ennakoivat kasvun jatkuvan. "Analyytikot ovat korottamassa tulosennusteitaan, mikä on harvinaista", toteaa Arone. "Yleensä he alentavat ennusteita, jotta yritysten on helpompi ylittää odotukset."
Tuloskausi on myös lievittänyt sijoittajien huolia markkinoista, jotka ovat keskittyneet voimakkaasti vain muutamiin suurten markkina-arvojen teknologiayrityksiin, kuten Alphabetiin (GOOGL/GOOG) ja Microsoftiin (MSFT). UBS:n analyytikot näkevät nyt "rohkaisevan" suuntauksen laajemmalle tuloskasvulle, mikä heidän mukaansa "pitäisi tukea osakekurssien kehitystä tulevina kuukausina".
Sijoittajien luottamus Fediin
Sijoittajat näyttävät nykyisin suhtautuvan Fed:iin ystävällisesti, ei vihamielisesti. "Jos talous heikkenee, odotamme Fedin olevan valmis laskemaan korkoja", sanoo Arone. Ohjauskoron vaihteluväli on 5,25–5,50 prosenttia. Vaikka kaikki sijoittajat eivät ole yhtä mieltä siitä, onko tämä tarpeeksi tiukkaa inflaation hillitsemiseksi, keskuspankilla on selvästi mahdollisuus lieventää rahapolitiikkaansa, jos taloudessa (erityisesti työmarkkinoilla) ilmenee merkittäviä häiriöitä.
Aronen mukaan sijoittajien ei pitäisi olla niinkään huolissaan siitä, milloin Fed vihdoin toteuttaa ensimmäisen keventämissyklin leikkauksen tai kuinka monta leikkausta tämä sykli lopulta sisältää. Hänen mukaansa tärkeämpi kysymys on: ”Onko Fed valmis ja halukas leikkaamaan korkoja, jos talous horjuu? Mielestäni vastaus on selvä kyllä. Se antaa markkinoille tukea.”
Mikä voisi suistaa markkinoiden noususuhdanteen raiteiltaan?
Samanlaiset tekijät, jotka voivat nostaa markkinoita, voivat myös aiheuttaa osakemarkkinoiden laskun. Aronen uskoo, että suurin riski on keskuspankin liian pitkäaikainen tiukka rahapolitiikka. "He haluavat odottaa, kunnes ovat varmempia inflaation suuntautumisesta kohti kahta prosenttia", hän toteaa. ”Mitä tapahtuu, jos he odottavat liian kauan? Viime kädessä uskon, että se voisi aiheuttaa taantuman, tai [Fed] voisi rikkoa jotain pääomamarkkinoilla.”
Zaccarelli pitää korkeaa arvostusta toisena riskinä. Tähän asti markkinoiden suurimpien toimijoiden vahvat tulokset ovat merkinneet sitä, että sijoittajat ovat valmiita sietämään korkeampia hintoja. Jos globaalit jättiläiset kuten Alphabet ja Microsoft alkavat jäädä tavoitteistaan, tilanne voi muuttua. "Hinnat on asetettu olettaen täydellisyyttä, ja mikä tahansa vähemmän kuin täydellinen tulos voi johtaa massiiviseen myyntiin", toteaa Zaccarelli.