Novo-Tanskan keskittyneisyys mykistävää

USA:n markkinoiden keskittyminen on puhuttanut paljon, mutta ilmiö näkyy muuallakin. 

Facebook Twitter LinkedIn

Novo Nordiskin hallitseva asema Kööpenhaminan pörssissä hakee vertaansa. Morningstarin TME-indeksissä ("Total market exposure") Novon keskimääräinen paino oli viime vuonna 59 prosenttia. Se nousi kohti vuoden loppua ja oli tammikuun 2024 lopussa jo yli 66 prosenttia. Yhtiön diabetes- ja laihdutuslääkkeet olivat nostaneet sen markkina-arvon 514 miljardiin euroon.

Yhtiö tuotti viime vuonna 96 prosenttia Kööpenhaminan pörssin kaikesta tuotosta.

Vastaavaa keskittymistä saa hakea taloushistoriasta. Morningstarin Finland TME -indeksin historia ulottuu vain vuoteen 2008, mutta MSCI:n painorajoittamattomassa indeksissä Nokian paino ylitti 80 prosenttia kesäkuussa 2000.

Europe index country weights

 

Tällä hetkellä Suomi ei näytä erityisen keskittyneeltä markkinalta. Indeksi suurimmat yhtiöt ovat Sampo, UPM ja Nokia, kaikki 13 ja 14 prosentin välissä. 

Nämä painot ylittävät sen mitä rahastojen salkunhoitajat saavat tyypillisesti ottaa. UCITS-rahastosäädösten mukaan maksimipaino on 10 prosenttia ja suurimmat viisi omistusta saavat olla korkeintaan 40 prosenttia.

Keskittyneisyys on puhuttanut markkinoilla paljon amerikkalaisten suurten teknoyhtiöiden hallitsevan aseman vuoksi. Kymmenen suurimman yhtiön paino on noussut Morningstarin USA-indeksissa noin 22 prosentista ennen koronakriisin puhkeamista nykyiseen yli 30 prosenttiin. Mutta suurimmat kymmenen yhtiötä tuottivat peräti 63 prosenttia koko laajan indeksin tuotosta.

 Alla oleva kuvio kertoo 10 suurimman nimen tuoton 12 kuukauden rullaavilla periodeilla (tumma) ja lopun markkinan tuottokontrobuution oranssilla.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja