Osta ja pidä, mutta ei ikuisesti

Sijoitussalkun optimaalinen allokaatio ei ole kiveen kirjoitettu. Se muuttuu ajan myötä, taloudellisten tarpeiden ja henkilökohtaisten tavoitteiden mukaan. On siis oleellista tasapainottaa sijoitukset tasaisin väliajoin.

Valerio Baselli 01.02.2021
Facebook Twitter LinkedIn

rebalance
Morningstar on aina varoittanut yksityissijoittajia markkinoiden ajoittamisen vaaroista, eli sijoitusstrategiasta, jossa tehdään sijoitusten osto- tai myyntipäätöksiä yrittäen ennustaa markkinahintojen muutoksia.

Markkinoiden ajoittamisen vastakohta on usein suositeltu osta ja pidä -strategia, jossa sijoittajat valitsevat parhaan mahdollisen allokaation heidän tavoitteilleen ja riskinsietokyvylleen ja pitävät sijoituksiaan markkinoiden liikkeistä huolimatta. Tämän strategian yksi suurin etu on siinä, että neuvokkaalla sijoittajalla tulisi aina olla keskipitkän tai pitkän aikavälin sijoitushorisontti. Puhumattakaan siitä, että salkun korkeammalla vaihtuvuudella syntyy korkeammat myynti- ja ostokustannukset sekä volatiliteetti ja markkinoiden ajoittamisen riski.

Osta ja pidä -strategia ei kuitenkaan tarkoita etteikö salkkuasi pitäisi koskaan muuttaa. Taloudelliset tavoitteet, rahalliset tarpeet ja salkun muoto muuttuvat ajan myötä. Vaikka et tekisi muutoksia omistuksiisi, salkkusi rakenne muuttuu markkinoiden mukana, mikä voi muuttaa yksittäisten sijoitustesi osuuttaa salkussasi. Tämä pätee erityisesti korkean volatiliteetin aikana, kuten esimerkiksi vuoden 2020 alkupuolella pandemian ensimmäisen aallon myötä jotkut osakkeet nousivat ja toiset romahtivat.

Kaikista näistä syistä johtuen kannattaa tasaisin aikavälein tasapainottaa salkkuasi. Mutta kuinka se tehdään? Tässä muutamia seikkoja, jotka ottaa huomioon:

Arvioi salkun nykyinen tila

Ensin täytyy arvioida sijoitustesi nykyinen tila: mikä on noussut, mikä laskenut ja missä on kasvanut riski? Onko järkevää myydä parhaiten menestyneitä sijoituksia ja kerätä voitot, vai täydentää aliarvostettuja sijoituksia?

Kuten aina, vastaus riippuu sijoitutstavoitteistasi, jotka taas riippuvat sijoitushorisontistasi ja riskinottokyvystäsi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tiedät kuinka suuri osuus säästöistäsi on käteisenä (ns. Puskurirahasto pahan päivän varalle) ja kuinka suuri osuus on sijoitettuna osakkeisiin, velkakirjoihin, tai muihin sijoituskohteisiin kuten esimerkiksi hyödykkeisiin.

Tämän arvion tekeminen ei kuitenkaan ole aina helppoa, sillä monet rahastot eivät koostu ainoastaan osakkeista tai velkakirjoista. Rahastot voivat markkinatilanteesta riippuen sisältää myös esimerkiksi käteistä. Salkun sisällön arviointiin löytyy apua Morningstarin X-ray -työkalusta, joka on ilmainen kaikille nettisivuillamme rekisteröityneille käyttäjille.

Simuloi salkun tasapainotus

Se, toimitko arvioinnin tulosten mukaisesti riippuu omasta tilanteestasi ja siitä kuinka epätasapainossa koet salkkusi olevan. Jos salkussasi on haluamasi omaisuusluokat, sektorit ja alueet, ei kannata tehdä muutoksia vain muutosten tähden. Jos kuitenkin jotain muutoksia on tehtävä nähdäksesi uudet allokaatiot, kannattaa ensin simuloida muutokset. Muista myös ottaa huomioon mahdolliset verovaikutukset tai myynti- ja ostokulut.

Huomioi verotus

Kaikkia sijoituskohteita ei veroteta samalla tavalla ja tämä täytyy ottaa huomioon optimoidessa sijoitusten tulosta. Verotuksellisia eroja löytyy sekä omaisuusluokkien että kotimaisten ja ulkomaisten kohteiden välillä. Aihe on monimutkainen, joten asiasta syvästi kiinnostuneiden kannattaa kysyä apua asiantuntijalta.

Valitse aina vertailukohde

Sijoittamisessa oleellista on suhteellinen tulos. Jos salkkusi teki 10% tuottoa, se saattaa kuulostaa hyvältä. Toisaalta jos kaikki muut saavuttivatt 20% tuottoa samalla ajanjaksolla, sinun salkkusi ei näytäkään niin hyvältä. Jos taas menetit 5% samalla kun markkinat laskivat 10%, olet todennäköisesti tyytyväinen lopputulokseen. Joten ennen kuin iloitset tai suret on tärkeää asettaa salkullesi sopiva vertailukohde, jotta voit aina arvioida sen tuottoisuutta. Näin ollen omistuksien allokaation muuttuessa,vertailukohteen olisi hyvä muuttua niiden mukana.

Want to Know How to Rebalance Your Portfolio?

Watch our Explainer Video

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja