Milloin kannattaa kokeilla passiivista sijoittamista?

Passiivinen sijoittaminen on massiivinen muutosvoima omaisuudenhoitoalalla. Tämä on johtanut uskomattomaan kasvuun rahastojen tarjonnassa ja merkittävään laskuun sijoittajien kuluissa, mikä on sijoittajan näkökulmasta aina positiivista.

Jocelyn Jovene 11.01.2021
Facebook Twitter LinkedIn

Two arrows, the larger arrow with "Active" and the smaller arrow with "Passive"

Viimeisimmän Morningstar Asset Flows -raportin mukaan Eroopassa passiivisiin rahastoihin virtaa varoja nopeammin kuin aktiivisiin.

Tehokkaat markkinat

Passiivisen sijoittamisen taustalla oleva teoreettinen perustelu on, että rahoitusmarkkinoiden oletetaan olevan tehokkaita, eli ne sisällyttävät kaiken julkisesti saatavilla olevan tiedon hyvin nopeasti hintoihin. Näin ollen on melkein mahdotonta hyödyntää informaatioetua voittaakseen markkinat.

Moni aktiivinen salkunhoitaja onkin vertailuindeksiään jäljessä. Teorian mukaan jokainen rahastonhoitaja, joka jatkuvasti voittaa vertailuarvonsa, on onnekas. Tehokkaiden markkinoiden teorialla on vaikeuksia selittää miksi harvat Warren Buffettin kaltaiset sijoittajat onnistuvat voittamaan vertailuarvonsa pitkällä aikavälillä senkin jälkeen kun riski otetaan huomioon.

Edullista sijoittamista

Passiivinen sijoittaminen on mielekästä erityisesti alueilla, joilla on vaikea löytää säännönmukaisesti indeksin voittavia ja edullisia aktiivisia rahastoja (esimerkiksi Yhdysvaltain osakkeet). Passiivisten rahastojen avulla voit myös sijoittaa markkinoille, joilla on ylipäätään vaikeaa löytää kunnollista aktiivisesti hoidettua rahastoa.

Passiivinen sijoittaminen voi olla hyvä ratkaisu löytää edullisia sijoituskohteita, erityisesti sijoittajille, jotka haluavat kohdentaa varansa useille eri markkinoille tai teemoille.

Kuvittele, että haluat sijoittaa korealaisiin osakkeisiin koska uskot, että niiden arvostus on houkutteleva ja ne antavat kohtuullisen riskikorjatun tuoton tulevaisuudessa.

Aktiivisista Etelä-Korea-rahastoista Morningstarin analyytikoiden arvio on positiivinen vain yhdelle rahastolle (JPM Korea Equity). Sen palkkio on 1,81 % (juoksevat kulut). Toisaalta on kaksi passiivista ETF:ää, joista toinen seuraa MSCI Korea NR USD -indeksiä ja toinen MSCI Korea 20/35 NR USD -indeksiä. Niiden palkkiot ovat 0,45 % ja 0,65 %. 

Strateginen beta

Jos olet kiinnostunut tiettyihin teemoihin sijoittamisesta, kuten tekoälyyn tai Covid-19 lääkkeisiin, on olemassa ETF juuri siihen tarkoitukseen.

Sinun ei tarvitse käyttää aikaa markkinoiden läpi koluamiseen ja välittäjän etsimiseen, jotta pääsisit käsiksi näihin sijoituskohteisiin.

Temaattinen sijoittaminen ei tietenkään ole riskitöntä (alhainen selviytymisaste; harvat teemat voittavat globaalit osakkeet). Mutta niille, jotka tiedostavat riskit ja hyväksyvät ne, temaattinen passiivinen sijoittaminen voi olla hyvä ratkaisu. Löydät lisää tietoa Thematic Fund Landscape -raportista, joka julkaistiin aiemmin tänä vuonna.

Tärkeimmät riskit

Kuten juuri näimme, passiivinen sijoittaminen ei ole riskitöntä. Iso riski on yrittää ajoittaa markkinaa tai teemoja. Siihen voi tulla houkutus, koska ETF:t ovat edullisia ja niillä on helppo käydä kauppaa.

Täytyy muistaa että markkinan ajoittaminen on paras tapa hävitä rahaa. Sijoittaessa täytyy olla suunnitelma ja siinä täytyy pysyä.

Passiivinen sijoittaminen ei tarkoita, että sijoittajan ei tarvitse tehdä mitään. Sinun täytyy silti päättää mihin kohdentaa sijoitukset ja mitkä strategiat sopivat parhaiten sinun taloudellisiin tavoitteisiisi.

Jos ajattelet, että ETF:t ovat helppo tapa muuttaa suuntaa koska epäilet sijoitustesi allokaatiota, olet mahdollisesti tekemässä ison virheen ja sinun kannattaa aloittaa prosessi alusta. Jos koet olevasi eksyksissä sijoitustesi kanssa, kannattaa ehkä hakea taloudellista neuvontaa.

Passiivinen sijoittaminen vaikuttaa helpommalta tavalta sijoittaa pitkällä aikavälillä ja saavuttaa taloudelliset tavoitteet. Mutta saattaa olla järkevämpää käyttää kokonaisvaltaisempaa lähestymistapaa ja harkita sekä aktiivista että passiivista sijoittamista, pysyen aina tietoisena kustannuksista ja ymmärtäen hyvin mihin rahasi on sijoitettu.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Jocelyn Jovene  is Senior Financial Analyst and Senior Editor for Morningstar France.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja