Koronakriisi raastava rahastoille

Morningstarin selvityksessä peräti joka seitsemäs suomalainen rahasto oli miinuksella aloituspäivästään laskien maaliskuun päättyessä.

Facebook Twitter LinkedIn

Koronakriisin yltyminen helmikuusta alkaen ja öljyn hinnan syöksy maaliskuussa pistivät sijoitusmarkkinat sekaisin. Globaalit osakemarkkinat putosivat 20 prosenttia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

2020_YTD

Sen jälkeen kurssit ovat palautuneet hieman, yllä olevan käyrän oikean laidan 14. huhtikuuta mennessä tappioita oli osakkeilla edelleen 13,9 prosenttia vuoden alusta (Morningstar Global Markets GR EUR -indeksi).

Oheinen kuvio kertoo myös muiden keskeisten indeksien tuoton euroissa. Morningstar Europe -osakeindeksi oli miinuksella lähes 20 prosenttia ja kehittyvät markkinat (Morningstar EM) yli 18 prosenttia.

Siedettävimmin ovat pärjänneet osakkeista amerikkaiset suuret yhtiöt, joita on auttanut dollarin vahvistuminen. Korkomarkkinoilla euromääräisten valtionlainojen indeksi (Morningstar Eurozone Treasury) oli hitusen pakkasella.

Arvo-osakkeet (”Value Premium US”) ovat jääneet katastrofaaliset 20 prosenttia kasvuosakkeista (laskettu vähentämällä Morningstar US Value indeksin tuotosta Morningstar US Growth -indeksi). Arvo-osakkeiden erittäin huono viime vuosien menestys siis jatkuu edelleen.

Samoin pienyhtiöt ovat jääneet pahemman kerran jälkeen suurista yhtiöistä (Size Premium US). Sekin on jatkoa pitkäaikaiselle trendille.

Tappiot aloituspäivästä alkaen
Pudotus on ollut raju ja osunut kipeästi moneen rahastoon. Yksi kouriintuntuva mittari on, kuinka suuri osa rahastoista on miinuksella aloituspäivästään lähtien. Tällaisten rahastojen myyminen voi olla haastavaa. Sijoittajien tulisi kuitenkin ensin selvittää mistä tappiot ovat syntyneet ennen kuin rynnivät tekemään johtopäätöksiä.

Suomessa rekisteröidyistä rahastoista 436:n vanhimmalla osuussarjalla oli vähintään vuoden mittainen tuottohistoria. Mukana laskuissa ovar vain euromääräiset osuussarjat.

Näistä peräti 60 rahaston tuotto oli maaliskuun lopussa miinuksella rahaston aloituspäivästä laskien. Se tarkoittaa, että noin joka seitsemäs suomalainen rahasto oli olemassaolonsa aikana tuottanut tappiota.

Haastavin tilanne oli UB EM Frontier Real Assets -rahastolla, jonka I Kasvu -luokka oli tappiolla 17,6 prosenttia maaliskuun lopussa. Pääsiäiseen mennessä tappiot olivat vuositasolla pudonneet hieman, 14,3 prosenttiin. Rahasto käynnistyi toukokuussa 2018.

Huono-onninen oli myös FIM:n Passive Europe ESG -rahaston aloitus maaliskuussa 2019. Rahasto oli maaliskuun 2020 lopussa 10,6 prosenttia tappiolla.

Huhtikuussa osakekurssit ovat olleet nousussa ja listan 60 rahastosta 18 oli kääntynyt aloituspäivästään laskien hieman voitollisiksi, moni toki vain hitusen.

Tappiolla aloituspäivästään laskien oli myös muutamia 1990-luvulla alkunsa saaneita rahastoja:

Seligson & CO Aasia Indeksi B (-3.16 %, 31.3.2020 mennessä)

Danske Invest Japani Osake K (-0,44 %, sama pvm)

OP-Kestävä Maailma A (-0,17 %) - rahaston strategia muuttui syyskuussa 2016, josta lähtien luvut on laskettu.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja