Uusi mittari aktiivisten rahastojen menestykselle

Morningstarin Active/Passive Barometer vertailee aktiivisesti hoidettuja rahastoja passiivisiin vaihtoehtoihin indeksin sijaan.

Facebook Twitter LinkedIn

Morningstarin tuore tutkimus Euroopan rahastoista antaa aiempia tutkimuksia realistisemman kuvan aktiivisten rahastojen menestyksestä. "Morningstar's European Active/Passive Barometer" kertoo, kuinka suuri osa aktiivisista rahastoista on lyönyt indeksirahastojen keskiarvon.

Aktiivisten rahastojen menestystä mitataan usein suhteessa indeksiin. Sijoittajat eivät voi kuitenkaan omistaa itse indeksiä vaan indeksirahastoa, jolla on kuluja. Mahdollista on myös, että indeksirahastot eivät seuraa indeksiä yksi yhteen.

Morningstarin tutkimuksessa otettiin huomioon myös rahastojen sulkemiset ja yhdistymiset.

Tutkimus kattaa 49 rahastoluokkaa, joissa indeksirahastoilla on yli kymmenen vuoden historiaa.

Kuten voi odottaa, vain harvassa rahastoluokassa keskimääräinen rahasto voitti indeksirahastot. Se onnistui kymmenen vuoden jaksolla vain kahdessa luokassa.

Erot luokkien välillä ovat tuntuvia. Kaikkein vaikeinta aktiivisilla rahastoilla on ollut Yhdysvaltain kasvuyhtiöhin sijoittamisessa. Vain 0,7 prosenttia rahastoista ylitti indeksirahastojen keskimääräisen tuoton kymmenen vuoden ajalla. Haastavaa on ollut myös useissa Aasia-osakerahastoluokissa (Honk Kong, Etelä-Korea, Aasia-Tyynimeri ex-Japani).

Lupaavimmalta näyttävät tutkimuksen perusteella aktiivisten rahastojen mahdollisuuden Britannian keskisuurissa yhtiöissä ja Norjan osakkeissa.

Suomi-osakkeet eivät olleet tutkimuksessa mukana.

Morningstar on julkaissut samannimistä tutkimusta Yhdysvalloissa jo useita vuosia, ja tulee päivittämään Euroopan tutkimusta säännöllisesti.

Linkki tutkimukseen:
https://corporate1.morningstar.com/ResearchLibrary/article/883964/morningstars-european-activepassive-barometer--october-2018/

 

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja