USA:n liusketuottajat kiihdyttävät

Öljyn hinnassa nousupainetta, mutta Yhdysvalloista tuleva lisätuotanto voi sekoittaa markkinat uudelleen, epäilee Morningstarin öljyanalyytikko.

Facebook Twitter LinkedIn

Öljyn hinnassa on nyt nousupainetta. Nousua tukee kaksi seikkaa:

  • Öljyntuottajien järjestö Opec teki marraskuussa 2016 ensimmäiset leikkaukset tuotantoon kahdeksaan vuoteen. Myös Venäjä osallistuu tuotantoleikkauksiin.
  • Kysyntä on kasvussa.

Markkinoilla uskotaan kasvavan kysynnän kannattelevan hintoja myös sen jälkeen, kun Opecin leikkaukset on nähty. Morningstarin öljyanalyytikko Stephen Simko, CFA, muistuttaa kuitenkin tuoreessa raportissaan, että Yhdysvaltain liusketuottajat saattavat sekoittaa pelin.

Liusketuottajat pystyvät nostamaan tuotantomääriään hyvin nopeasti, ja nykyisillä hinnoilla (Brent-öljy 56 dollaria) Yhdysvaltain liuskeöljyn tuottajat ovat taas kiihdyttämässä tuotantoaan.

Jolleivät liusketuottajat ryhdy kontrolloimaan tuotantomääriään jollakin tavalla tai Opec anna Yhdysvaltojen ottaa öljystä pysyvästi isomman markkinaosuuden, on taivaanrannassa taas synkkiä pilviä.

Simko olettaa, että vuoden 2017 alkupuoliskon öljyn hinta voi hyvinkin jatkaa nousuaan, koska ihan niin nopeasti USA:n liusketuotanto ei saa öljyä markkinoille. Mutta jo toisella vuosipuoliskolla tilanne saattaa muuttua. Morningstarin ennuste öljyn vuoden 2017 keksihinnaksi on 58 dollaria, vuodelle 2018 selvästi alhaisempi 45 dollaria.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja