Euroopan rahastojen kasvu hidastui 2016

Indeksirahastojen nettomerkinnöistä selvästi yli puolet tuli pörssinoteeratuista etf-rahastoista.

Facebook Twitter LinkedIn

Vuonna 2016 markkinoita ravistelivat lukuisat poliittiset yllätykset. Lisäksi osakkeiden että joukkovelkakirjojen markkinoilla oli takana monta hyvää vuotta, mikä sai sijoittajat takajaloilleen, odottamaan huonompia aikoja.

Ei siis ihme, että markkinat olivat hyvin heiluvat. Se verotti eurooppalaisten rahastosijoittajien intoa lisätä varoja rahastoihin.

Eurooppan rekisteröidyt tavanomaiset sijoitusrahastot saivat 75 miljardia euroa uutta pääomaa nettomerkintöjen kautta, kertovat Morningstarin arvioimat nettovirtausluvut. Ja kun kurssikehitys oli positiivista, nousi rahastovarojen kokonaismäärä selvään kaikkien aikojen huippulukemaan.

Viime vuoden saldo oli huomattavasti pienempi kuin ennätysvuosina 2014 ja 2015.

Riskin karttaminen näkyi kuitenkin myös selvästi. Rahamarkkinarahastot saivat peräti 111 miljardia uutta pääomaa, vaikka niiden tuotto-odotus on käytännössä nolla. 

Rahastoluokista korkorahastot kerryttivät suurimmat uudet merkinnät, 81 miljardia. Osakerahastot sen sijaan menettivät 76 miljardia - käytännössä kaikki aktiivisista rahastoista.

Indeksirahastoille vuosi oli sen sijaan jälleen hyvä. Passiiviset rahastot (etf-rahastot mukaan lukien) imivät 77 miljardia uutta pääomaa, kun aktiiviset rahastot jäivät 45 miljardiin. Valtaosa uudesta indeksirahasta meni etf-rahastoihin kuten myös 2015.

Suomen luvut kertovat samansuuntaisista trendeistä. Yhdistelmärahastot ja korkorahastot saivat uutta pääomaa, kun taas osakerahastoista on lähtenyt rahaa.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja