Etf-rahastot kasvoivat, perinteiset menettivät

Donald Trumpin valinta ei saanut eurooppalaisia sijoittajia siirtymään peinteisten sijoitusrahastojen ostajiksi. Etf-rahastot sen sijaan saivat merkintöjä marraskuussa.

Facebook Twitter LinkedIn

Marraskuu oli jälleen yksi vahva osoitus siitä, että Euroopan rahastomarkkinat ovat murroksessa.

Eurooppaan rekisteröidyt pörssinoteeratut eli etf-osakerahastot saivat marraskuussa 8,4 miljardin euron nettomerkinnät Morningstarin arvion mukaan. Uutta pääomaa tuli enemmän kuin yhtenäkään kuukautena sitten vuoden 2008, jolloin Morningstar ryhtyi julkaisemaan etf-nettomerkintöjen dataa Euroopassa.

Sen sijaan perinteiset eli kerran päivässä auki olevat osakerahastot menettivät kuukauden aikana 1,5 miljardia euroa, vaikka Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi nostikin osakekursseja.

Osakerahastojen puolella on ollut jo pidempään näkyvissä siirtymä aktiivisista rahastoista indeksirahastoihin.

Korkorahastoissa etf- ja perinteisten rahastojen sijoittajat olivat marraskuussa sen sijaan yhdenmielisiä: Trumpin valinta nostaa inflaatiota joka nostaa korkoja joka on vahingollinen korkosijoituksille lyhyellä tähtäimellä. Etf-korkorahastot menettivät ennätysmäiset 3,8 miljardia euroa ja perinteisen puolen korkorahastot 14 miljardia euroa pääomaa.

Pohjoismaisittain on kiinnostavaa, että Nordea oli marraskuun lopussa Euroopan eniten rahastomerkintöjä kerännyt yhtiö, vaikkakin enää pienellä marginaalilla. Nordea nimittäin menetti tuntuvasti pääomaa marraskuussa, kun Stable Return -yhdistelmärahasto oli suljettu merkinnöiltä. Nordean korkorahastoista lähti yli kolme miljardia pääomaa kuukauden aikana, Morningstar arvioi.

Marraskuun raportti on ladattavissa täältä.

 

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja