Britannian valvoja: Palkkioiden laskettava

Kovasanainen raportti vatii aktiivisia salkunhoitajia todistamaan paremmin, miten heidän palveluksensa synnyttävät lisäarvoa tavallisille asiakkaille.

Facebook Twitter LinkedIn

Britannian rahoitualan valvoja vaatii rahastojen palkkioita laskettavaksi. Financial Conduct Authority (FCA) on Britannian finanssialan suuren koon vuoksi vaikutusvaltainen mielipidevaikuttaja Euroopassa. Siksi sen tuoreella, kovasanaisella raportilla on merkitystä myös Suomelle.

FCA syyttää rahastoalaa heikosta hintakilpailusta sekä läpinäkyvyyden puutteesta.

Kun korot ovat matalat, odotettavissa olevat nimelliset tuotot ovat matalat. Kulut menevät nimellisestä tuotosta. Jos siis kulut eivät laske, yhä suurempi osa tuotosta menee kuluihin. Se ei käy, on FCA:n viesti pähkinänkuoressa.

Väliraportissaan FCA on kriittinen aktiivisten rahastojen palkkioihin. FCA:n löydösten perusteella aktiivisten rahastojen omistavat eivät ole saaneet korkeampia palkkioita vastaavaa hyötyä.

FCA vaatii salkunhoitoyhtiöitä myös tekemään selvemmäksi, mikä on kunkin rahaston tavoite. Vertailuindeksit tulisi valita paremmin.

Britannian valvoja ehdottaa rahastoille yhtä yksittäistä palkkioita, joka sisältäisi kaikki kulut, mukaan lukien merkintä- ja lunastuspalkkiot, tuottosidonnaiset palkkiot sekä kaupankäyntipalkkiot.

Regulaattorit Euroopassa ovat ryhtyneet pohtimaan, miten ohjata varainhoitoalaa pois korkeiden palkkioiden perimisestä ja paremmin palvelemaan asiakkaita. Suomessa ei ole edelleenkään kunolla aloitettu keskustelua siitä, että rahastoista peritään edelleen yhdistetty salkunhoito- ja neuvontapalkkio, vaikkei asiakas tarvitsisi tai käyttäisi neuvontapalveluita. 

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja