Kannattaako valuutan suojaaminen?

Euron heikkeneminen on tuonut huomattavasti paremmat tuotot sijoittajalle, jonka salkkuun dollarin vahvistuminen on päässyt vaikuttamaan.

Facebook Twitter LinkedIn

Valuutat liikuttavat huomattavalla voimalla sijoitusten arvoa. Otetaan esimerkiksi sadan dollarin sijoitus New Yorkin pörssiin. Dollareissa tuotto on 10 prosenttia. Dollari kuitenkin heikkenee 20 prosenttia euroon nähden - mikä ei ole lainkaan ennenkuulumatonta. Sijoituksen arvo on dollareissa 110, mutta euroissa vain 88 prosenttia alkuperäisestä.

Silloin kun muun maailman valuutat heikkenevät, kannattaisi siis suojata valuuttakurssi eli lyödä valuuttakurssi lukkoon johdannaisilla. Rahastosijoittajalle se onnistuu ostamalla suojattua rahaston osuussarjaa ("hedged"). Jos yllä olevassa tilanteessa valuutta olisi ollut suojattu, olisi tuottoa (kuluja huomioimatta) tullut 25 prosenttia enemmän.

Mutta entä jos vieras valuutta vahvistuukin? Otetaan sama tilanne kuin yllä ja leikitään, että dollari ja euro ovat 1:1 arvoisia sijoituksen alkaessa. Dollarituotto on taas 10 prosenttia, mutta nyt dollari vahvistuu 20 prosenttia. Euroissa sijoituksen arvo onkin 132 eikä 110. Tämä erotus menetettäisiin, jos valuutta olisi ollut suojattuna.

Tyypillisesti neuvotaankin olemaan suojaamatta, varsinkaan osakesijoituksia.

Morningstarin analyytikot ovat hiljattain tarkastelleet valuuttasuojauksen mielekkyyttä globaaleihin osakerahastoihin sijoittamisessa.

Euron ensimmäisen vuosikymmenen aikana 1999-2009 yhteisvaluutta vahvistui merkittävästi Yhdysvaltain dollariin nähden. Tuolloin suojaaminen olisi kannattanut.

Mutta vuoden 2010 jälkeen suojaaminen on kostautunut pahasti: MSCI-indeksejä käyttämällä voi nähdä, että suojattu sijoitus on vuositasolla jäänyt suojaamattomalle peräti kolmella prosenttiyksiköllä. Erityisesti 2014 euro heikkeni dollariin nähden.

Kun katsotaan tuottoja pitkällä tähtäimellä, valuuttaliikkeet tasoittavat toisiaan. Suojaaminen ei näytä mielekkäältä pitkän aikavälin sijoittajalle.

Kiinnostavaa on myös huomata, että valuutan suojaaminen ei ole vähentänyt volatiliteettia eli sijoitusten heiluntaa. Itse asiassa on päin vastoin: näyttää siltä, että valuuttaliikkeet vaimentavat toisiaan, ja suojaamattoman MSCI World -indeksin tuotto on heilunut vähemmän kuin indeksin suojatun version (10 vuoden keskihajonta suojaamattomalla 13,4 % ja suojatulla 14,7 %).

**

Raportti Morningstar Direct -palvelun asiakkaille tästä linkistä.

Kirjoitimme valuuttojen merkityksestä kehittyvien maiden sijoituksille hiljattain. Artikkeli löytyy täältä.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja