Tervetuloa uusille morningstar.fi-sivuille! Tutustu tarkemmin muutoksiin ja sivuston uusiin työkaluihin, jotka auttavat sijoittamaan paremmin.

Kannattaako valuutan suojaaminen?

Euron heikkeneminen on tuonut huomattavasti paremmat tuotot sijoittajalle, jonka salkkuun dollarin vahvistuminen on päässyt vaikuttamaan.

Valuutat liikuttavat huomattavalla voimalla sijoitusten arvoa. Otetaan esimerkiksi sadan dollarin sijoitus New Yorkin pörssiin. Dollareissa tuotto on 10 prosenttia. Dollari kuitenkin heikkenee 20 prosenttia euroon nähden - mikä ei ole lainkaan ennenkuulumatonta. Sijoituksen arvo on dollareissa 110, mutta euroissa vain 88 prosenttia alkuperäisestä.

Silloin kun muun maailman valuutat heikkenevät, kannattaisi siis suojata valuuttakurssi eli lyödä valuuttakurssi lukkoon johdannaisilla. Rahastosijoittajalle se onnistuu ostamalla suojattua rahaston osuussarjaa ("hedged"). Jos yllä olevassa tilanteessa valuutta olisi ollut suojattu, olisi tuottoa (kuluja huomioimatta) tullut 25 prosenttia enemmän.

Mutta entä jos vieras valuutta vahvistuukin? Otetaan sama tilanne kuin yllä ja leikitään, että dollari ja euro ovat 1:1 arvoisia sijoituksen alkaessa. Dollarituotto on taas 10 prosenttia, mutta nyt dollari vahvistuu 20 prosenttia. Euroissa sijoituksen arvo onkin 132 eikä 110. Tämä erotus menetettäisiin, jos valuutta olisi ollut suojattuna.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Lukeaksesi artikkelin liity Morningstarin perustason jäseneksi.

Rekisteröidy ilmaiseksi

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko