Brexit iskenyt brittiosakkeisiin

Britannian osakemarkkinan tuotto ollut punnissa huomattavasti korkeampi kuin euroissa.

Facebook Twitter LinkedIn

Britannian osakemarkkina on tuottanut vuoden alusta 2,4 prosenttia. Se on mukavan tuntuinen tuotto, kun Morningstarin Eurooppa-indeksi on pudonnut 4,7 prosenttia perjantain 15.4. lukemien mukaan.

Valitettavasti eurosijoittajalle hyvä tuottoluku on kerrottu punnissa. Euroissa tuotto on merkittävästi huonompi, 5,4 prosenttia miinusta.

Britannian punta on heikentynyt tuntuvasti sen jälkeen kun alkoi käydä hyvinkin mahdolliseksi, että Britannia jättäytyy "brexit"-kansanäänestyksen jälkeen Euroopan unionista. Vuoden alusta pudotusta on tullut reilut seitsemän prosenttia.

Kansanäänestys järjestetään 23. kesäkuuta 2016.

Vaikka valuutan heikkeneminen usein vahvistaakin taloutta, Britannia ei vientivetoinen maa vaikkapa Suomen tavoin. Valuutan heikkeneminen ei samalla tavalla vauhdita taloutta. Britannian talouden kulmakivi on tätä nykyä finanssiala, jolle "brexit" on suuri epävarmuuden lisääjä.

Britannian osakemarkkinoilla näyttää myös synkältä. Morningstar haastatelli viime viikolla Bronze-luokituksen saaneen Old Mutual UK Equity -rahaston salkunhoitajaa Simon Murphyä. Hän uskoo Lontoon pörssin vahvojen vuosien olevan takanapäin tältä erää. Murphy on siirtänyt salkkuaan suuriin yhtiöihin päin, koska uskoo talouskasvun jäävän kituisaksi, mikä tietää vaikeuksia pienille yhtiöille.

Samoin Neil Woodford, oman yhtiönsä perustanut entinen Invescon tähtisalkunjohtaja, uskoo Britannian osakemarkkinoiden ajautuneen vaikeaan jaksoon.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja