Morningstarin palkintojen luokat 2016

Vuosittaiset rahastopalkkinot jaetaan tällä kertaa yhdeksässä eri luokassa.

Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar jakaa Suomen vuosittaiset rahastopalkinnot 10. maaliskuuta 2016. Valintoja ohjaava metodologia pysyy olennaisilta osiltaan ennallaan. Palkintoja jaetaan aiempaan tapaan rahastoille sekä rahastotaloille.

Olemme kuitenkin karsineet joitakin palkintoja voidaksemme keskittyä markkinoihin, jotka ovat nähdäksemme olennaisia suomalaisille yksityissijoittajille.

Morningstarin pyrkimyksenä on auttaa sijoittajia tekemään parempia sijoituspäätöksiä. Tutkimuksemme mukaan yksityissijoittajien on mielekästä keskittyä laajasti hajautettuihin rahastoihin, ja keskitämme huomiomme niihin myös rahastopalkinnoissamme.

Metodologia ennallaan
Vaikka palkintojen määrä ja osin sisältö hieman muuttuu, käytämme edelleen samaa metodologiaa, jossa rahastot järjestetään kvantitatiivisten mittareiden perusteella. Numeroita täydennetään analyytikkojemme laadullisella harkinnalla.

Palkitsemme rahastoja, jotka ovat pärjänneet hyvin vuonna 2015, mutta mittarina ei ole vain yksi vuosi. Se kun voi johtua vain onnesta. Arvioimme viiden vuoden historiaa, ja tuoton lisäksi kriteeristömme sisältää riskin. Analyytikkomme varmistavat tuoton olleen konsistenttia, tarkistavat onko rahaston tiimissä tullut muutoksia sekä varmistavat, ettei rahaston salkussa ole kohtuuttomia riskejä. Koko metodologia on luettavissa täältä.

Uutta 2016
Palkitsemme Suomessa rahastoja kuudessa luokassa viime vuoden yhdeksän sijaan. Olemme karsineet Yhdysvaltojen ja kehittyvien markkinoiden luokat sekä yhdistäneet korkorahastojen luokat yhden palkinnon alle aiemman kahden sijaan.

Edelleen kutakin rahastoa vertaillaan omassa vertailuryhmässään. Sen jälkeen selvitetään, mikä rahaston on pärjännyt erityisen hyvin verrokkeihinsa nähden.

Rahastotalojen palkintoja on tänä vuonna jaossa kolme aiemman neljän sijaan. Osaketalot jaettiin aiemmin kahteen kokoluokkaan.

Kaiken kaikkiaan meistä muutokset tuovat selvemmin esiin rahastot ja rahastotalot, jotka ovat pärjänneet kriteerien määrittämällä tavalla ja auttavat suomalaisia sijoittajia parempaan lopputulokseen.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja