Nordea Euroopan kovimpia rahastokasvajia

Suomen rahastomarkkinoiden ykkönen myy miljardikaupalla rahasto-osuuksia myös Pohjoismaiden ulkopuolelle.

Facebook Twitter LinkedIn

Nordea on suomalaisille kenties suuri paikallispankki, jolla on monta entistä nimeä (Merita, SYP, KOP) ja äänekäs hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos. Se on myös Suomen rahastomarkkinoiden suurin peluri.

Nordea on viime vuodet pyrkinyt pohjoismaisesta eurooppalaiseksi tekijäksi, ja 2015 oli jälleen tärkeä virstanpylväs tällä tiellä.

Nordea sai kolmanneksi eniten nettomerkintöjä kaikista eurooppalaisista rahastotaloista viime vuonna, kertovat Morningstar Direct European Asset Flows -raportin tiedot. Yhtiö oli neljättä kertaa peräkkäin nettomerkintöjen top ten -listalla Euroopassa.

Morningstarin tilastojen perusteella Nordea sai 12,2 miljardia uutta rahastovarallisuutta merkinnöitä, kun mukaan ei lasketa rahastojen rahastoja, syöttörahastoja eikä rahamarkkinarahastoja.

Kaikkein eniten nettomerkintöjä sai globaali jättiyhtiö BlackRock ja toiseksi eniten italialaistaustainen Eurizon.

Joulukuussa Nordea veti kaikkein suurimman uusien merkintöjen potin, noin 2,1 miljardia euroa.

Fund providers 2015 flows Morningstar

Yhdistelmärahastot suosikkeja
Rahastovuoden 2015 suurimpia suosikkeja Euroopassa olivat yhdistelmä- ja vaihtoehtoiset rahastot. Yhdistelmärahastoihin (pl. rahastojen rahastot) tuli Euroopan-laajuisesti  lähes 150 miljardia euroa uutta pääomaa. Yhdistelmärahastot ovat olleet kiinnostava vaihtoehto, kun korot ovat alhaalla ja osakemarkkinoiden nousu on jatkunut jo sen verran pitkään, että se varmasti alkaa hermostuttaa monia sijoittajia.

Vaihtoehtoiset rahastot ovat kiinnostaneet samoista syistä. Nämä ns. liquid alts eli likvidit versiot vaihtoehtorahastoista kasvoivat kaikkein nopemmin kaikista omaisuusluokista. Erityisesti suosittuja ovat rahastot, jotka soveltavat useaa vaihtoehtoista sijoitusstrategiaa pystyäkseen tuottamaan markkinaolosuhteista riippumatonta tuottoa.

Osakkeista eurooppalaisia sijoittajia kiinnostivat etenkin oman maanosan rahastot. Yhdysvaltoihin sijoittavia rahastoja myytiin enemmän pois kuin ostettiin salkkuun. Samoin eurooppalaiset sijoittajat vähensivät Aasiaa.

2015 category inflows

2015 category outflows Morningstar

Morningstarin rahastoanalyytikon Matias Möttölän kirjoittama raportti on ladattavissa täältä.

Morningstarin raportti sisältää lähes 27 000 rahaston tiedot. Morningstar arvioi nettomerkinnät rahaston tuottojen ja pääomamuutosten perusteella.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja