Miten pitkään jaksat odottaa markkinoiden järkiintymistä?

Arvosijoittajan olisi täytynyt 1990-luvun lopussa olla yli neljä vuotta poissa Yhdysvaltojen osakemarkkinoilta. Harva ammattisalkunhoitaja kesti niin kauan.

Facebook Twitter LinkedIn

Ostohinnalla on ratkaiseva vaikutus siihen, millaista tuottoa saamme. Pitkän osakkeiden nousutrendin jälkeen odotettavissa olevat tuotot ovat heikommat. Se on tilanne tällä hetkellä etenkin Yhdysvaltain markkinoilla, uskoo Morningstar Investment Managementin toimitusjohtaja Daniel Needham videollamme.

Mutta markkinat voivat liikkua pitkään suuntaan, joka on matalaa ostohintaa etsivän arvosijoittajan näkökulmasta järjetön. Tämä oli tilanne 1990-luvun lopulla. Needham esitteli Morningstarin institutionaalisten sijoittajien konferenssissa Amsterdamissa, miten arvostuspohjainen sijoitusstrategia olisi toiminut sellaista strategiaa vastaan, jossa aina pidetään osakkeet ja korot tasapainossa.

Needhamin arvosalkku olisi pärjännyt paremmin kuin 50/50-salkku, mutta se olisi ollut tyhjä amerikkalaisista osakkeista peräti 51 kuukauden ajan 1990-luvun lopulta vuoteen 2001. Jos salkunhoitaja seurasi tälllaista ajattelua, hänen täytyi yli neljän vuoden ajan kestää asiakkaiden kysymyksiä heikommista tuotoista. Entä miten olisivat salkunhoitajien työpaikat säilyneet vaikkapa suomalaisissa eläkerahastoissa, joiden tuotto raportoidaan julkisuudessa neljännesvuosittain?

Needham avaa tutkimuksensa tuomia näköaloja tällä videolla. Hänestä yksityissijoittajilla on suuri etu siinä, että potkujen vaaraa ei ole, ja siten on mahdollista olla useita vuosia poissa markkinoilta, jos ostettava näyttää liian kalliilta.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja