Bronze-reitattujen vuosi: Yrityslainoissa menestyjiä

Nordean ja OP:n yrityslainarahastot pärjäsivät, Evli Yrityslainalle vuosi 2014 oli vaativa.

Facebook Twitter LinkedIn

Kaikkiaan kahdeksalla Suomeen rekisteröidyllä strategialla on tällä erää Bronze-reittaus, joka kertoo meidän uskovan myös näiden rahastojen riskikorjattuun ylituottoon pitkällä aikavälillä. Seuraavassa tiivistelmä näiden rahastojen vuodesta 2014 sekä miltä rahastojen menestys näyttää pidemmällä aikavälillä.

Yrityslainarahastot
Kahdelle Bronze-reitatulle yrityslainarahastolle vuosi oli jälleen hyvä. Niin Nordea Corporate Bond kuin OP-Yrityslaina kepittivät selvästi rahastoluokkansa keskimääräisen kilpailijan. Lähes kolmeen miljardiin kasvanut Nordean rahasto keskittyy välttämään "jääpuikkoja", arvoaan rajusti menettäviä velkakirjoja, ja strategia on tuottanut tulosta pitkällä aikavälillä. Rahasto on luokan parhaassa neljänneksessä kolmen ja viiden vuoden ajalla.

Myös OP-Yrityslainan meno on ollut vakuuttavaa viime vuodet, ja rahasto on kasvanut yli kahteen miljardiin euroon. Rahasto jäi hieman vertailuryhmälleen 2013, mutta löi 2014 keskimääräisen kilpailijansa 1,7 prosenttiyksiköllä ja on viiden vuoden ajalla peräti parhaassa kymmeneksessä luokassaan.

Kumpikaan näistä rahastoista ei satsaa merkittävästi heikommin luokiteltuihin high yield -lainoihin, joista sen sijaan Evli Yrityslaina pyrkii saamaan lisätuottoa ja hajautushyötyä. High yield -lainat eivät pärjänneet vuonna 2014 paremmin reitatuille lainoilla, kun talouden näkymät Euroopassa heikkenivät toisella vuosipuoliskolla. High yield -osio vetikin Yrityslainan rahastoluokkaa heikompaan tulokseen. Myös markkinoita lyhyempi duraatio eli korkoriski kostautui, kun pitkät korot laskivat. Kolmen ja viiden vuoden ajalla Evlin rahasto on kuitenkin edelleen paremmassa puolikkaassa luokassaan.

Kalenterivuosi oli vasta toinen Evli Yrityslainan 1999 alkaneessa historiassa, kun se jäi Morningstarin vertailuryhmälleen.

Suomeen rekisteröityistä high yield -rahastoista seuraamme Evli High Yield Yrityslainaa, joka onnistui kiipeämään vertailuryhmän parempaan puolikkaaseen, vaikka kokikin ikävän tappion salkussa olleen Phones 4U -yhtiön ajauduttua maksukyvyttömäksi.

Pohjoismaiset osakerahastot
Nordean Nordic Small Cap -rahasto ei pärjännyt 2014 Carnegien pienyhtiöindeksille. Rahasto on tyypillisesti markkinoita vahvempi laskukausina, mutta jää markkinoille nousuvaiheissa. Tätä epäsuhtaa salkunhoitaja Mats Andersson on pyrkinyt pidempään tasoittamaan lisäämällä salkun beetaa.

2014 rahasto itse asiassa hävisikin indeksille hieman tappioiden alkaessa kertyä Pohjoismaiden markkinoilla kesäkuusta eteenpäin. Salkku alkoi kuitenkin toimia öljyn hinnan pudotuksen kiihtyessä syksyllä, ja lokakuu sekä marraskuu olivat salkulle vahvoja. Suhteellinen tappio indeksille jäi 1,4 prosenttiyksikköön vuoden aikana eli aavistuksen rahaston kuluja pienemmäksi.

Ajat ovat olleet Nordean rahastolle vaikeat, ja niinpä täytyy ulottaa viiden vuoden historiaan ennen kuin rahasto ylittää indeksinsä (12,9 % vs. 12,2 %).

Fonditan rahastoja käsitellään erillisessä artikkelissa.

Suomi-rahastot
Vain yhdellä Suomi-rahastolla on tällä erää positiivinen reittauksemme. Odin Finland kuului niihin moniin Suomi-rahastoihin, jotka kyntivät pahemman kerran 2014. Pääsyynä olivat ylisuuret satsaukset Venäjä-yhtiöihin, mutta syitä oli muitakin. Rahasto jäi 2,3 prosenttiyksikköä vertailuryhmän keskiarvolle. Odinilla on alettu puhua osakevalinnan kriteerien laajentamisesta niin, että rahastoon otetaan aiempaa mieluummin hieman korkeammin arvostettuja yhtiöitä, jos niillä on vahva kilpailuetu ja vakuuttava historia hyvästä tuloksenteosta.

Odin Finland on pudonnut Suomi-rahastojen joukossa keskikastiin kolmen ja viiden vuoden ajalla (52. ja 47. persentiili näillä jaksoilla). Odin Finlandille tyypillistä näyttää olevan ajautuminen alempaan puolikkaaseen markkinoiden vaativina ajanjaksoina: 2008, 2011 ja 2014.

Intia-rahastot
Bronze-status on myös Nordea Intia -rahastolla, jota ohjastaa poikkeuksellisella vastavirran sijoitustavalla ICICI-pankin tiimi Intiasta.

Intian markkinoilla pärjäsivät nopeasti kasvaviin pieniin yrityksiin satsanneet rahastot. Nordean rahasto ei tyypillisesti pärjää tällaisissa markkinoissa, kuten olemme analyysissamme ennakoineet, koska salkunhoitaja pyrkii jatkuvasti myymään kalliita sektoreita ja osakkeita ja siirtämään varoja alhaisemmilla arvostuskertoimilla myytäviin osakkeisiin.

Voitettuaan vertailuryhmän 7 prosenttiyksiköllä 2013 rahasto jäi 10,6 prosenttiyksikkö keskimääräiselle verrokille vuonna 2014. Silti sekin voitti markkinaindeksi MSCI Indian peräti 5,2 prosenttiyksiköllä. Intiassa ei viime vuonna juuri ollutkaan rahastoja jotka olisivat hävinneet indeksille. 

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Evli High Yield Yrityslaina B322,68 EUR0,07Rating
Evli Yrityslaina B258,83 EUR-0,09Rating
Nordea Corporate Bond A K2,30 EUR-0,04Rating
Nordea Intia K EUR46,69 EUR-0,61Rating
Nordea Nordic Small Cap K EUR26,10 EUR1,60Rating
OP-Yrityslaina A207,09 EUR-0,15Rating

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja