Silver-reitattujen vuosi: Heikoimmasta päästä

Kaksi Suomeen rekisteröityä rahastoa on saanut meiltä toiseksi korkeimman arvosanamme Silver. Miten vuosi 2014 sujui näiltä rahastoilta?

Facebook Twitter LinkedIn

Yhdelläkään Suomeen rekisteröidyllä rahastolla ei ole Gold-reittausta. Kaksi Suomeen rekisteröityä rahastoa on tällä haavaa saanut meiltä toiseksi korkeimman arvosanan Silver. Miten vuosi 2014 sujui nältä rahastoilta, entä missä mennään pidemmällä tähtäimellä?

Fondita Nordic Micro Cap
Rahasto jäi peräti 4,6 prosenttiyksikköä Pohjoismaisten osakerahastojen vertailuryhmälleen 2014 ja 5,6 prosenttiyksikköä Carnegien pohjoismaiselle pienyhtiöindeksille, jossa ovat mukana osingot.

Vielä paljon heikommin kävi Fondita Nordic Small Capille, jolla on Bronze-arvosana. Se jäi rahastoluokassaan alimpaan kymmenekseen ja hävisi Carnegien vertailuindeksille peräti 9,5 prosenttiyksikköä.

Molemmissa rahastoissa kurssi kääntyi jyrkkään laskuun kevätkesällä. Salkut oli Fonditalla viritetty sen oletuksen varaan, että talouskasvu olisi vahvempaa kuin nyt nähtiin, niin ulkomailla kuin Suomessakin.

Comeback saattaa kuitenkin olla oven takana. Vuoden päätösneljänneksellä molemmat rahastot tuottivat selvästi Carnegien indeksiä paremmin.

Kolmen ja viiden vuoden tähtäimellä Nordic Micro Cap on selvästi rahastoluokkaansa ja vertailuindeksiään edellä. Viiden vuoden tähtäimellä se on luokkansa paras rahasto. Sen sijaan Nordic Small Capin suhteelliset tappiot ovat pudottaneet sen alle Carnegien indeksin tuoton kolmen ja viiden vuoden ajalla. Juuri Nordic Small Capin korkeampi markkinariski ja tyypillisesti suuret tappiot vaikeina aikoina ovat syitä siihen, että olemme antaneet sille astetta "sisarrahastoaan" alemman arvosanan.

Seligson & Co Russian Prosperity
Rahasto on myös Silver-reitattu. Rahasto on onnistunut seilaamaan Venäjän haastavina aikoina vertailuryhmänsä yllä, edellinen vuosi rahastoluokan perässä oli 2008. Mutta Venäjän markkinoiden rajussa laskussa 2014 rahasto jäi jälleen vertailuryhmälleen. Osasyynä olivat muutamat indeksistä poikkeavat valinnat, joille tuli kovia kolauksia. Paha isku oli Sistema-konglomeraatin pääomistajan kotiaresti, joka pudotti rajusti niin Sisteman kuin sen hallitseman öljy-yhtiön Bashneftin kursseja. Lisäksi Prosperityn salkussa ollut ukrainalainen maatalousyhtiö Mriya jätti maksamatta velkojaan ja keikkuu konkurssin partaalla. Kurssi on niiannut rajusti.

Lopulta Seligsonin rahasto jäi vertailuryhmänsä keskiarvolle 3,4 prosenttiyksikköä. Kuitenkin kolmen vuoden ajalla se on ryhmänsä toisessa neljänneksessä ja viiden vuoden ajalla parhaassa kymmeneksessä tuotolla mitattuna.

Lue lisää: Venäläisen liikemiehen kotiaresti iskee moneen rahastoo

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Bashneft PJSOC  
Bashneft PJSOC  
Fondita Nordic Micro Cap B383,21 EUR0,69Rating
Fondita Nordic Small Cap B205,11 EUR1,76Rating
Seligson & Co Russian Prosperity Euro A84,00 EUR1,04

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja