Intian osakkeet vuoden 2014 voittajia

Kehittyvien maiden väliset tuottoerot huimia Morningstarin luokkien välillä. Tärkeä muistutus sijoittajille.

Facebook Twitter LinkedIn

Vuosi 2014 sujui parhaiten joukolta kehittyviin maihin sekä bioteknologia- ja terveydenhuolto-osakkeisiin sijoittavia rahastoja. Pahimmin ottivat takkiin Venäjä- ja energiasektorin rahastot. Kun myös Brasiliassa kertyi tappioita, tuli vuodesta 2014 tärkeä muistutus siitä, että yksittäiseen kehittyvään maahan ripustautuminen ei ole kovin järkevää.

Tarkastelussa ovat Morningstarin rahastoluokat, joista on laskettu rahastojen keskiarvotuotot 2014 joulukuun viimeisenä päivänä.

PARHAAT 2014

Intia osakkeet: 1v tuotto 56,2 %
Intia-rahastot ovat laukanneet huisaa vauhtia ylöspäin sen jälkeen, kun maan johto vaihtui ja odotus talouden uudistuksista voimistui. Vaikka vuosi 2013 jäi tappiolle, kolmen vuoden tuotto on jo 20,4 prosenttia vuotta kohden.

Kiina A-osakkeet: 49,3 %
Myös Kiinan A-osakkeiden rahastot menettivät arvoaan 2013, mutta viime vuonna nousu oli vahvaa, vaikka Kiinan talouden kasvunäkymät ovatkin muuttuneet synkemmiksi. 

Sektori bioteknologia 48,8 %
Terveydenhuolto- ja bioteknologiaosakkeet ovat menneet vahvasti viime vuodet. Bioteknologiaan keskittyvät rahastot ovat tuottaneet keskimäärin 40,7 prosenttia vuotta kohden 2012-2014, ja viime vuosi meni keskiarvoakin paremmin.

Kiinteistöyhtiöt P-Amerikka osakkeet 40,8 %

Indonesia 40,4 %

 

HEIKOIMMAT 2014

Venäjä osakkeet -38,0 %
Vuodesta tuli järkyttävä Venäjä-sijoittajille. Ukrainan kriisin käynnistymisen jälkeen kurssit putosivat ja nousivat pian, mutta vuoden lopulla Venäjän talouden heikkous sanktioiden edessä alkoi näkyä, ja ratkaiseva isku tuli öljyn hinnan nopeasta pudotuksesta.

Hyödykkeet energia -26,4 %
Öljyn hinnan pudotus on pudotuksen taustalla.

Kreikka osakkeet -25,6 %
Epävarmuus maan poliittisesti tilasta ja halusta yrittää saada leikattua velkataakkaansa heijastui kursseihin ikävällä tavalla.

Kehittyvä Eurooppa osakkeet -18,3 %

Portugali osakkeet -13,6 %

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja