Pelot nousevat pintaan, mitä tehdä?

Tiivis johdatus salkun suojaamiseen ja sen kääntöpuoliin.

Facebook Twitter LinkedIn

Osakekurssit ovat pudonneet rajusti: vain lokakuun aikana 5,0 prosenttia (maailmanlaajuinen MSCI All-Country World Index), kun koko tänä vuonna kurssit ne ovat itse asiassa nousseet 7,5 prosenttia euroissa mitattuna. Voimistunut heilunta on saanut monet sijoittajat hermoilemaan ja kysymään: jos iso pudotus alkaa nyt, mitä minun pitäisi tehdä salkulleni?

(Alla Morningstar Directistä napattu hintakäytä tämän vuoden MSCI ACWI -indeksin kehityksestä.)

MSCI ACWI 2014

Morningstarin sijoituskonsultti Dan Kemp antaa kolme olennaista vihjettä tällä videolla.

1: Pelkäät osakekurssien putoavan - ehkä rajustikin - seuraavien muutaman kuukauden aikana. Saatat harkita osakkeiden tai muiden riskisijoitusten myymistä kokonaan. Mielessä vilkkuu vuoden 2008 katastrofi. Mutta kuinka varma voit olla ennustuksestasi? Kurssithan ovat jo tulleet napakasti alas, kuten monta kertaa aiemminkin. Mikseivät ne voisi edelleen jatkaa nousuaan tai ainakin tasaista liitoa ?

Kempin viesti on, että jos ei ole aivan varma ennustuksensa pätevyydestä, kannattaa ennemminkin vähentää riskiä kuin leikata se pois kokonaan myymällä tai johdannaisten avulla. Sillä jos olet liikkeellä pitkällä tähtäimellä, ajoituksesi tuskin osuu nappiin, jos yrität mahdollisen pudotuksen jälkeen taas palata markkinoille. Markkinoiden liikkeet ovat nopeampia kuin muistammekaan.

2: Jos vähennät riskiä, kannattaa katsoa markkinoita avoimin mielin eikä luottaa siihen, mitä edellisessä käännekohdassa on tapahtunut. Sijoittajat olettavat usein korkopapereiden kallistuvan (ja siten pitkän koron rahastojen nousevan) kun osakekurssit putoavat. Niin on käynyt aiemmin, mutta ei välttämättä tällä kertaa. Parempi tapa suojautua voi olla käteinen ts. rahamarkkinarahasto tai tili.

3: Jos ajattelet turvaavasi selustasi tuotteella, jota mainostetaan pääoman suojauksella laskevassa markkinassa, kannattaa aina perehtyä tarkkaan siihen, mitä tuote itse asiassa tarjoaakaan. Monet "turvalliset" sijoitukset eivät vastaa nimeään. Älä sijoita sellaiseen jota et ymmärrä.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Morningstarin toimitus  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja