Viidestä tähdestä pientä lipsumista

Danske ja Nordea viiden tähden rohmuja, suomalaiset yhdistelmärahastot sijoittuvat hyvin.

Facebook Twitter LinkedIn

Suomalaisten viiden tähden rahastojen määrä on pudonnut hieman vuoden 2014 aikana. Silti edelleen 41 Suomeen rekisteröidyllä rahastolla on viiden tähden rating yksityissijoittajille tarkoitetussa osuussarjassaan. Se tarkoittaa, että ne kuuluvat pitkällä tähtäimellä parhaaseen kymmenekseen omassa luokassaan riskikorjatulla tuotolla.

Vuosi sitten viiden tähden rahastoja oli 58.

Viiden tähden romhuja ovat tällä hetkellä Danske Invest ja Nordea, joilla molemmilla oli seitsemän viiden tähden rahastoa rekisteröitynä Suomeen. Danskella vahvaa on erityisesti korkosalkunhoito: Korko, Yhteisökorko ja Kompassi Korko ovat viidessä tähdessä. Samoin vähäriskisin yhdistelmärahastoista, Kompassi 25.

Nordealla yhdistelmärahastoista peräti neljä on viidessä tähdessä: Säästö 10, Säästö 25, Säästö 50 ja Vakaa Tuotto.

Suomeen rekisteröidyistä yhdistelmärahastoista lisäksi Aktia Folkhälsan, FIM Tuotto ja Varainhoito 30, LähiTapiola Maailma 20, Maailma 50 ja Maailma 80 sekä SEB Ethical Forum, SEB Finland Optimum ja Seligson Co Pharos olivat syyskuun lopussa viidessä tähdessä.

Selityksiä yhdistelmärahastojen hyville sijoituksille on useita. Osasyynä on riskipitoisten osakkeiden suurempi osuus rahastoissa, mikä on tuonut hyvää pitkän ajan tuottoa samalla kun riski ei ole johtanut voimakkaisiin arvon pudotuksiin viimeisten kolmen vuoden aikana. (Lue lisää artikkelistamme "Yhdistelmärahastojen piilevät riskit".) Suomalaiset yhdistelmärahastot ovat myös usein hinnaltaan verraten kilpailukykyisiä.

Menettäjät
Menettäjänä viiden tähden klubissa on ollut erityisesti Aktia, jonka hoitamista rahastoista seitsemällä oli parhaimmillaan syyskuun lopussa 2013 viisi tähteä. Syyskuun 2014 lopussa luku oli putonnut kahteen, kun tarkastellaan yksityissijoittajille tarkoitettuja kasvuosuussarjoja (Aktialla B). Lisäksi Corporate Bond+ -rahaston yksityissijoittajille tarkoitettu voitto-osuuksia maksava sarja A on viidessä tähdessä.

Evlillä viiden tähden rahastojen määrä on vuodessa laskenut neljästä yhteen.

Seligsonin rahastoista kuusi oli vuosi sitten viidessä tähdessä, nyt kolme.

Pieniä muutoksia tulee
Sivuston käyttäjän kannattaa huomioida, että vaikka Morningstarin rating eli tähdet kertoo rahaston pitkäaikaisesta menestyksestä ja pitkän aikavälin korostaminen tasaa rahastojen liikkeitä tähdissä ylös tai alaspäin, tähdet eivät pysy jatkuvasti samoina.

Rahastot laitetaan paremmuusjärjestykseen joka kuukauden lopussa 3, 5 ja 10 vuoden riski-tuotto-suhteen perusteella. On hyvin harvinaista että tähdet muuttuisivat kahdella pykälällä, esimerkiksi yhdestä kolmeen, yhdessä kuukaudessa. Pientä liikettä kuitenkin tapahtuu. Joissakin kategorioissa muutosten määrää voi lisätä ajoittain se, että alla oleva markkina on ollut volatiili kuten esimerkiksi Venäjä-rahastojen kohdalla.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja