Vestas parantaa aina vain

Nostamme arviotamme tuulienergiayhtiön käyvästä arvosta 220 kruunuun osakkeelta parantuneiden tulevaisuuden näkymien myötä.

Facebook Twitter LinkedIn

Morningstarin osakeanalyytikko Jeffrey Vonk on päivittänyt arvionsa tanskalaisesta Vestas Wind Systemsistä 25.8. Vestas (VWS) on ollut tuntuvassa kurssinousussa vuoden 2012 lopusta. 25 Tanskan kruunun tasolta osake on noussut jopa yli 300 kruunuun. Nykytaso on noin 240 kruunua.

Vonkin näkemyksen mukaan yhtiö on nykyhinnallaan suurin piirtein mielekkäässä arvossa, mutta riski on edelleen korkea.

Nostamme näkemystämme Vestas Wind Systemsistä 220 kruunuun osakkeelta (30 euroa) aiemmasta 172 kruunusta (23 e). Yhtiön toisen neljänneksen tulos oli odotettua parempi, ja se on kohottanut pitkän aikavälin näkymiään. Johto on toimillaan onnistunut parantamaan kannattavuutta, kassavirtaa ja näin myös meidän diskontattuun kassavirtaan perustuvaa arvostustamme.

Vestaksen uuden ohjeistuksen mukaan yhtiö kykenee tänä vuonna ainakin kuuden prosentin EBIT-marginaaliin, kun aiempi arvio oli viisi prosenttia. Taustalla ovat tervehtynyt kulurakenne ja odotetut jatkotoimet vuoden loppupuoliskolla.

Mallimme perusoletus on, että yhtiö yltää tänä vuonna 7,5 prosentin liikevoittoon ja seuraavina vuosina vielä parempaan. Volyymit kasvavat, hinnat laskevat maltillisesti, tuotevalikoima siirtyy kannattavampaan suuntaan ja kulut pysyvät hyvin kurissa.

Uskomme valtiollisten tukien ja kannustimien pysyvän voimassa 2015 ja sen jälkeenkin.

Katsomme Vestasilla olevan keskimääräistä korkeampi riskitaso, minkä vuoksi käytämme mallissamme pääomakustannuksena (wacc) 11,3 prosenttia. Uskomme kuitenkin, että jatkossa Vestasin bisnesin syklisyys vähenee, kun se ei ole enää niin riippuvainen valtiollisista tuista ja vakaa palveluliiketoiminta kasvaa.

Vestas Wind Systems
Markkina-arvo 7,3 mrd e
Kilpailuetu (moat): ei ole
Riski: hyvin korkea
Johdon kyky edistää osakkeenomistajien etuja: keskiverto

Tämä on tiivistelmä laajemmasta raportistamme, joka on laadittu institutionaalisille sijoittaja-asiakkaillemme.

Vestasin sivut Morningstar.fi-palvelussa

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Vestas Wind Systems A/S188,92 DKK0,76Rating
Vestas Wind Systems A/S25,58 EUR2,34

Tietoja kirjoittajasta

Morningstar Equity Analysts  Morningstar stock and fund analysts cover 2,000 mutual funds, 2,100 equities, and 300 exchange-traded funds.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja