Alibaban kaltaisia ei juuri löydy

Kiinalaisyhtiö tullee tekemään kaikkien aikojen suurimman listautumisen Yhdysvalloissa. Morningstarin analyytikot ovat julkistaneet arvionsa yhtiön hinnasta.

Facebook Twitter LinkedIn

Alibaba julkistanee elokuun alussa, millä hintahaarukalla se on valmis listaamaan osakkeensa Yhdysvalloissa. Saatavilla on ollut rajallisesti tietoa. Mediatietojen perusteella yhtiö myynee 12 prosenttia osakkeistaan.

Morningstarin analyytikot ovat muodostaneet yhtiön näkymistä kuvan, ja ovat julkistaneet alustavan arvionsa Alibaban mielekkäästä arvostuksesta (käypä arvo). Katsomme Alibaban olevan kokonaisuudessaan 220 miljardin Yhdysvaltain dollarin (1362 miljardin reminbin) arvoinen. Näin myyntiin tulisi 26 miljardin dollarin arvoinen potti, mikä tekisi listautumisesta kaikkien aikojen suurimman Yhdysvalloissa.

Alibabassa houkuttelevat useat piirteet.

*Sen liiketoiminnassa muodostuu vahva verkostovaikutus siitä huolimatta, että Kiinan verkkokauppa on vasta kehittymässä. Oletammekin Alibaban pystyvän edelleen kasvattamaan markkinaosuuttaan.

*Monet makrotaloudelliset, sosioekonomiset, regulaatio- ja teollisuusalan muutostekijät ovat Alibaban puolella; yhtiöllä voi olla edessään pitkä kasvutarina.

*Yhtiön liiketoiminta on hyvin laajennettavissa ilman massiivisia investointeja, mikä takaa vahvan vapaan kassavirran.

Jos sijoittaja on kiinnostunut saamaan salkkuunsa Kiinan keskiluokan kasvuun nojaavia osakkeita, Alibaba on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Kannattaa muistaa, että Alibaban kautta pääsee osalliseksi myös maan sähköisen kaupankäynnin sekä teknologia- ja logistiikka-alojen kehityksestä.

Morningstarin analyytikot antavat Alibaban kilpailuedulle, "vallihaudalle" (moat), määritteen "leveä" eli vahvin mahdollinen. Se tarkoittaa, että heidän mielestään yhtiö voi nauttia markkinoita paremmista marginaaleista hyvin pitkän aikaa.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja