FIM Forten pitkä taru päättyy

FIM:n ensimmäisen rahaston raju riskinotto ei kiehtonut enää sijoittajia.

Facebook Twitter LinkedIn

FIM on päättänyt lopettaa ensimmäisen rahastonsa Forten. Yhtiö kertoo asiasta ilmoituksessaan Helsingin Sanomissa.

Forten historia ulottuu vuoteen 1994. Rahasto on viime aikoina menestynyt heikosti: se jäi Morningstarin kilpailijavertailussa rajusti verrokeilleen niin 2008 kuin 2010 ja 2011. Uuden salkunhoitajan otettua rahaston hoitoonsa 2012 se onnistui hetkellisesti nousemaan niskan päälle mutta jälleen 2013 ja 2014 alkukuukausina Forte on jäänyt muista. Rahastolla on yksi Morningstarin tähti. Mahalasku on pudottanut pääomat 44 miljoonaan euroon.

Forte yhdistetään 80-prosenttisesti samalla salkulla sijoittavaan Mondoon, jolla on vain 12 miljoonan euron varat. Mondolla on kuitenkin kaksi Morningstarin tähteä. Uusi rahasto nimetään FIM Maailmaksi. Juoksevat kulut tulevat olemaan 1,8 prosenttia vuodessa piensijoittajille.

Kaloniemi siirtyi sivuun vaivihkaa
Forte sijoitti aluksi Suomeen ja erityisesti pieniin teknologiayhtiöihin, joiden avulla salkunhoitaja Markku Kaloniemi nosti Forten erinomaisiin tuottoihin. 2000-luvulla painopiste siirtyi ulkomaisiin yhtiöihin, mutta opportunistinen ja rohkea sijoitustapa säilyi.

Kaloniemi jätti salkunhoitotehtävät 2012 kesällä sen suuremmitta fanfaareitta. Monessa muussa maassa niin nimekkään salkunhoitajan lopettaminen olisi johtanut isoihin otsikoihin, mutta FIM piti asiassa matalaa profiilia ja Kaloniemen lopettaminen tuli lopulta julki vasta Morningstarin kiinnitettyä asiaan huomiota.

Forten vastuulliseksi salkunhoitajaksi tuli Mikko Linnanvuori, joka johtaa myös Mondon sijoitustoimintaa.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
S-Pankki Eurooppa Osake A18,72 EUR0,41Rating
Ålandsbanken Maailma Osake B17,39 EUR-0,74Rating

Tietoja kirjoittajasta

Morningstarin toimitus  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja