Monen Venäjä-rahaston perälauta vuotaa

Moni rahasto on menettänyt tuntuvasti pääomaa, ja tänä vuonna myös etf-rahastot ovat kutistuneet.

Facebook Twitter LinkedIn

Vuosi 2013 on ollut Venäjällä rahastojen salkunhoitajille jälleen hyvin vaativa. Heinäkuun lopussa keskimääräinen Venäjälle sijoittava rahasto oli 8,6 prosenttia miinuksella. Ja vaikka vuosi 2012 sujuikin positiivisemmissa merkeissä, ovat myös pidemmän aikavälin luvut rumia: kolmen vuoden keskituotto Venäjällä on 4 prosenttia miinusta vuodessa, viiden vuoden tuotto 4,5 prosenttia tappiota vuotta kohden.

Koska sijoittajat seuraavat tyypillisesti – vaikkeivät useinkaan viisaasti – mennyttä tuottoa, ovat Venäjä-rahastot kutistuneet selvästi tänä vuonna. Morningstarin keräämät tilastot kertovat aktiivisesti hoidettujen Venäjä-rahastojen menettäneen Euroopan-laajuisesti arviolta 1,1 miljardia euroa vuoden alkupuoliskolla. Virta ulos on ollut vielä voimakkaampi kuin rajuna tappiovuonna 2011, jolloin Venäjä-salkunhoitajilta lähti noin miljardi.

Myös indeksin perusteella sijoittavat etf-rahastot ovat menettäneet Venäjällä rahaa tänä vuonna, Morningstarin arvion mukaan noin 220 miljoonaa euroa vuoden alkupuoliskolla. Tämä kertoo tunnelman synkkenemisestä laajasti niin Venäjää kuin kehittyviä markkinoita kohtaan yleisemminkin; vuonna 2011 etf-rahastot nimittäin kasvattivat Venäjä-pääomiaan vaikka kurssit putosivat ja aktiiviset rahastot kärsivät pääomanmenetyksiä.

OP:n rahasto suurin yksittäinen menettäjä Suomessa
Suomesta hoidetuista Venäjä-rahastoista OP:n Venäjästä oli heinäkuun loppuun mennessä lähtenyt eniten, 64 miljoonaa euroa pääomaa. Danske on kuitenkin kokonaisuudessaan suurin menettäjä Suomi-pohjaisista Venäjä-managereista. Sen Danske Invest Russia K on joutunut luopumaan tänä vuonna 57 miljoonasta eurosta sijoittajien pääomaa, ja saman strategian Luxemburgiin rekisteröity sisarrahasto on menettänyt Morningstarin arvion mukaan yli 40 miljoonaa pääomaa. A-tunnuksella varustettu Danske Invest Russia A oli heinäkuun lopussa enää noin 17 miljoonan euron kokoinen. Lisäksi Dansken Venäjä-rahastoista Arvo Venäjä ja Russia Small Cap ovat molemmat vuotaneet 9–10 miljoonaa euroa.

Kuten tyypillistä suurten varainhoitotalojen rahastoille, OP:n ja Dansken menestykset johtuvat osin oman talon muiden managerien päätöksistä. Kun suuret yhdistelmärahastot tekevät muutoksia, se näkyy alarahastoissa välillä voimakkaina pääomamuutoksina.

OP ja Danske eivät ole kuitenkaan lainkaan yksin menestyksestä kanssa. Myös monet muut talot FIM:stä Nordeaan ovat vuotaneet varoja Venäjä-strategioistaan, ja Euroopan-laajuisesti esimerkiksi DWS, UBS ja HSBC ovat joutuneet tottumaan lunastuksiin tänä vuonna.

Yksittäisten rahastojen pääomalukujen vertaileminen ei ole erityisen olennaista yksityissijoittajalle. Kuitenkin jos oman Venäjä-rahaston pääomat hupenevat lilliputtisarjaan, se voi vaarantaa rahastolle annetut salkunhoidon resurssit varainhoitoyhtiön sisäisessä jaossa, tai mahdollisesti johtaa rahaston yhdistämiseen toiseen.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Nordea Venäjä K EUR15,67 EUR23,95

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja