Hyvä sijoittaja ymmärtää heikkoutensa

Morningstar on koonnut sarjan artikkeleita ja videoita sijoittajien tyypillisistä virheistä ja neuvoo miten ylittää ne.

Facebook Twitter LinkedIn

Moni luulee sijoittamista aloittaessaan, ettei osaa mitään. Siinä vaiheessa on tapana kainostella ja todeta tekevänsä päätöksiä ”tunteella” tai ”vailla sen suurempaa tietoa”. Kun kokemusta, teoreettista tietoa ja kenties onnistumiakin on ehtinyt kerääntyä, käsitys itsestä on kääntynyt päälaelleen. Sijoittaja ajattelee pystyvänsä rationaaliseen toimintaan, tekemään päätöksiä tiedon eikä tunteen varassa.

Tosiasiassa myös moni kokenut ja ammattimainenkin sijoittaja on inhimillisten piirteiden vanki. Niistä tyypillisimpiä on liiallinen itsevarmuus. Autoteillä tiedetään olevan selvästi yliedustutteina itseään keskimääräistä parempana pitäviä kuskeja, ja vastaava asetelma toistuu sijoitusmarkkinoilla.

Sijoittajan menestykselle olennaista on ymmärtää tyypillisiä inhimillisiä heikkouksia ja kyetä minimoida niiden vaikutusta omaan toimintaansa. Se vaatii työtä ja yritystä, sillä epäedulliset piirteet ovat meissä syvällä, aivojemme tiedostamattomissa tavoissa toimia. Näin haasteen tiivistää rahoituspsykologi Brad Klontz todennut Morningstarin haastattelussa: ”Aivomme auttavat meitä erinomaisesti selviämään hengissä arvaamattomassa ja vaarallisessa maailmassa. Kun kohtaamme haasteen, vaistomme ottavat vallan. Ne ohjaavat meidät joko taistelemaan tai pakenemaan. Kun kyse on eloonjäämisen taistelusta, aivomme ovat meille suureksi avuksi. Mutta sijoittamisessa eläimelliset vaistomme johtavat täysin vääränlaiseen käyttäytymiseen.”

Epärationaalisiin sijoittajien piirteisiin keskittyy nykyään kokonaan oma taloustieteen alansa, behavioraalinen rahoitustutkimus.

Morningstar aloittaa tänään artikkelisarjan, johon olemme koonneet tekstejä ja videoita sijoittamiseen liittyvistä inhimillisistä heikkouksista ja niiden välttämisestä. Lisäämme tähän kansisivuun uusia artikkeita viikon 29.7-2.8.2013 aikana.

Sijoittajan 10 tyypillistä harhaa
Sijoittajan menestys alkaa omien psykologisten heikkouksien ymmärtämisestä. Mutta miten tunnistaa ne?

Milloin sijoittajat yli- ja alireagoivat?
Sijoittaja voi hyödyntää muiden taipumuksia. Tunteita herättävät uutiset nostavat aaltoja. Yllättävää dataa taas seuraa hiljaisuus. (englanninkielinen video)

Sijoittaja voi hyödyntää muiden taipumuksia. Tunteita herättävät uutiset nostavat aaltoja. Yllättävää dataa taas seuraa hiljaisuus. - See more at: http://www.morningstar.fi/fi/news/110452/milloin-sijoittajat-yli--ja-alireagoivat.aspx#sthash.QMcGxeEa.dpuf

Näin psykologiset harhat näkyvät salkuissa
Asiantuntija kertoo, millaisia harhoja sijoittajien valinnat tyypillisesti heijastelevat. (englanninkielinen video)

Viisi pientä virhettä, suuret seuraukset
Morningstarin Christine Benz käsittelee viittä ajatteluvirhettä, jotka voivat koitua kalliiksi sijoittajille.

 

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja