Salkunhoitajan painajainen: alfasta beetaa

Salkunhoitajan synnyttämä ylituotto, alfa, on kaventunut, kun sen osasia on ymmärretty paremmin. Se mikä oli ennen alfaa onkin nyt indeksiä.

Gordon Rose 10.06.2013

Salkunhoidon tarina alkaa alfasta. Aluksi oli vain alfaa eli ylituottoa. Sitten tuli vaihe, jossa alfa ei enää riittänytkään salkunhoidon tuloksellisuuden ymmärtämiseen. Ryhdyttiin puhumaan beetasta, markkinariskistä, johon kehitettiin uusia tuotteita: indeksirahastoja ja pörssinoteerattuja rahastoja eli etf:iä.

Kehitys ei kuitenkaan pysähtynyt yksinkertaiseen beetaan, jolla kuvataan esimerkiksi Suomen osakemarkkinoiden hintojen muutoksia mitattuna OMXH TR -indeksillä tai Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden riskiä kuvattuna S&P 500 -indeksille. Nyt puhutaan monenlaisista beetoista. Enää alfa ja beeta eivät tarkoitakaan samaa kuin ennen. On yhä vaikeampi tietää missä alfan ja beetan raja kulkee.

Nopea muutos
Kymmenen vuotta sitten sijoitusmaailma näytti vielä yksinkertaiselta. Silloin sijoitettiin aktiivisiin rahastoihin. Sitten kuvaan tulivat etf-rahastot, jotka seurasivat jotakin indeksiä kuten S&P 500:aa. Viime aikojen kehitys on johtanut siihen, että osa sijoitusratkaisuista lomittuu toisiinsa: ei ole vain yksinkertaista beetaa vaan yhä useammissa passiivisissa rahoitusvälineissä on aktiivisia piirteitä. Tilanne on siis sekasortoinen. Morningstar selvitti, mitä alfalle oikein tapahtui.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Lukeaksesi artikkelin liity Morningstarin perustason jäseneksi.

Rekisteröidy ilmaiseksi

Tietoja kirjoittajasta

Gordon Rose  is an ETF analyst with Morningstar Europe.

© Copyright 2020 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Evästeet