Suomalaisyhtiöillä valikoiva maku kehittyvissä maissa

Tutkimus kertoo suomalaisyhtiöiden keskittyneen Aasiaan ja Keski- ja Itä-Euroopaan Euroopan yhtiöiden keskiarvoa enemmän.

Facebook Twitter LinkedIn

Suomalaisiin pörssiyhtiöihin sijoittava pääsee osaksi kehittyvien maiden talouskasvusta. Tällä väitteellä perustellaan usein sitä, miksi pörssiomistusten keskittäminen Suomeen ei ole niin keskittynyttä tai riskipitoista kuin päälle päin uskoisi.

Tuore Morgan Stanleyn tutkimus vahvistaa, että suomalaiset pörssiyhtiöt keräävät eurooppalaisten yhtiöiden keskiarvoa enemmän myyntiä kehittyvistä maista. Ero Euroopan keskiarvoon ei ole kuitenkaan kovin suuri: tutkimuksen 11 suomalaisyhtiön myynnistä kehittyvät maat haukkaavat 36 prosenttia, kun tutkimuksen 505 eurooppalaisella yhtiöllä keskiarvo on 33 prosenttia. Luvut perustuvat Morgan Stanleyn ennusteisiin kuluvalle vuodelle.

Esimerkiksi Norjan suurimpien yhtiöiden liikevaihdosta 47 prosenttia tulee kehittyvistä maista, Itävallassa luku on 46 prosenttia. On siis myytti, että suomalaisyhtiöt olisivat aivan poikkeuksellisia tässä suhteessa.

Valikoiva maku
Suomalaiset yritykset ovat kuitenkin muutamalla kehittyvällä alueella selvästi keskivertoa aktiivisempia. Niiden myynnistä 21 prosenttia tulee Aasian ja Tyynenmeren alueelta, kun Euroopan yhtiöiden keskiarvo on 16 prosenttia. Edellä ovat vain Norjan ja Britannian yhtiöt.

Kehittyvässä Euroopassa suomalaisten liikevaihdosta syntyy 10 prosenttia, Euroopassa keskimäärin 5,5 prosenttia. Edellä ovat Itävalta ja Kreikka. Latinalaisessa Amerikassa puolestaa suomalaiset myyvät selvästi keskiarvoa vähemmän.

Suomalaisten yhtiöiden murheenkryyni on edelleen Pohjois-Amerikka, josta tulee Morgan Stanleyn ennusteen mukaan vain 10 prosenttia liikevaihdosta, kun Euroopan keskiarvo on 17,5 prosenttia. Kehittyneistä Euroopan maista suomalaisyhtiöt keräävät likimain saman verran liikevaihtoa kuin Euroopan firmat keskimäärin, 47 prosenttia.

Lähde: Morgan Stanley Research Europe: "Global Exposure Guide 2013". 28 May 2013

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja