OP menetti, Nordea suurin saaja

Vuoden 2012 vahva nettomerkintävirta suuntautui valtaosin markkinoiden suurimmalle.

Facebook Twitter LinkedIn

Vuoden 2012 rahastomarkkinoiden selvä voittaja oli Nordea. Sen rahastot keräsivät Finanssialan Keskusliiton tilastojen mukaan peräti 3,1 miljardia euroa uutta pääomaa. Nordea nosti näin markkinaosuutensa 29,5 prosenttiin. Pääosa rahasta on tullut korkorahastoihin, etenkin Stratega Korkoon, joka on suunnattu ruotsalaisille säästäjille.

Myös Handelsbanken keräsi sievoisen potin uutta rahaa, reilut 920 miljoonaa euroa, mutta myös siitä merkittävä osa tuli itse asiassa ruotsalaisilta säästäjiltä. Nordean tapaan Handelsbanken rekisteröinyt osan rahastoista mieluummin Suomeen kuin Ruotsiin mutta enenevässä määrin myös Luxemburgiin.

Kolmas nousija oli Tapiola, jonka rahastoihin tuli yli 500 miljoonaa euroa nettomerkintöjä. Tapiola on silti edelleen pieni peluri 3,6 prosentin markkinaosuudellaan. Myös Tapiolalla korkoraha selittää pääosan kasvusta.

OP sen sijaan menetti edelleen tuntuvasti pääomaa rahastoistaan, 700 miljoonaa euroa. Vuoto oli kuitenkin pienempää kuin 2011, jolloin peräti 1,7 miljardia euroa jätti sen rahastot. OP-Pohjolasta on muistettu vakuuttaa, että merkittävä osa ulosvirtauksesta on suuntautunut saman talon hoitamiin suoriin mandaatteihin, mutta lukuja siitä saadaan vasta yhtiön vuosikertomuksesta. Joka tapauksessa sijoitusrahastomarkkinoilla OP:n markkinaosuus on pudonnut kahdessa vuodessa 23,4 prosentista 18 prosenttiin.

Huimasti julkisuutta jälleen 2012 indeksirahastoillaan kerännyt Seligson & Co kasvoi palstamilleihin verratuna hitaasti. Nettomerkintöjä tuli 29 miljoonaa euroa ja yhtiön markkinaosuus laski hitusen 1,7 prosenttiin.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja