Lyhyen koron nollapiste lähestyy

Varovaisten lyhyen koron rahastojen tuotot uhkaavat alittaa rahastojen palkkiot. Osa yhtiöistä on poistanut tai alentanut palkkioita välttyäkseen valahtamisen miinukselle. Onko lyhyen koron sijoituksessa enää mieltä?

Facebook Twitter LinkedIn

Euroopan keskuspankki laski heinäkuussa 2012 ohjauskorkonsa 0,75 prosenttiin. Luku on ennätysalhainen.

Sekin olisi monelle lyhyen koron rahastolle mieluisa tuottotaso. Kaikkein lyhyimpiin korkopapereihin sijoittavien rahastojen tuotto kun on pudonnut jo paljon alemmas: varovaisten rahamarkkinarahastojen keskituotto on enää 0,41 prosenttia viimeisen vuoden ajalta (syyskuun lopun luvut). Kahden viimeisen kuukauden tuotto on jo miinusmerkkinen.

Tulevaisuus ei näytä sen valoisammalta, sillä yleisesti viiteindeksinä käytetty kolmen kuukauden euribor on noin 0,2 prosentissa.

Tuotto "Korko rahamarkkina
lyhyt, euro" -luokan rahastoissa

 
1 vuosi 0,41 %
3 vuotta p.a. 0,45 %

Ylittävätkö tuotot enää kuluja?
Rahastojen tuotot on laskettu kulujen jälkeen. Palkkiot ovat näissä rahastoissa vain muutamia prosentin kymmenyksiä, mutta sekin voi tuntua liialta: Tuotot ovat laskeneet niin alas, että finanssiyhtiöt pelkäävät kulujen ylittävän tuotot. Estääkseen sellaisen häpeän osa suuryhtiöistä on pudottanut tai poistanut palkkionsa. Voitto-osuuksia maksavia rahastoja taas suljetaan, koska pienikin voitto-osuus voi vetää rahaston tappiolle. Osa yhtiöistä on kieltänyt uudet sijoitukset lyhyen koron rahastoihinsa.

Yllä esitetyt luvut koskevat kaikkein vähäriskisintä rahastotyyppiä "Korko rahamarkkina lyhyt, euro". Siihen kuuluvien rahastojen tulee keskittyä kaikkein lyhytaikaisimpiin velkakirjoihin ja pankkitalletuksiin.

Mutta ei muillakaan rahamarkkinarahastoilla mene paljon kovempaa: Yhtä astetta enemmän riskiä voivat ottaa rahastot Morningstarin luokassa "Korko rahamarkkina. euro". Tässä luokassa tuotot ovat keskimäärin 0,96 prosenttia viimeisen vuoden ajalta.

Nämä rahastot ei siis käytännössä tuota mitään, eikä lähellekään korvaa inflaation arvoa syövää vaikutusta. Sijoittajat voivat syystäkin kysyä itseltään: onko tällaisilla tuotoilla mieltä sijoittaa?

Puntaroitavaa riittää monella. Rahamarkkinarahastoissa on Suomen Pankin tilastojen mukaan 3,6 miljardia euroa pääomaa, josta 850 miljoonaa kotitalouksilta.

Lisää riskiä, lisää tuottoa?
Jos päättää sijoittaa tai pitää varansa lyhyen koron rahastossa, on tärkeää varmistua siitä, että oma rahasto tekee ainakin juuri sitä, mitä rahastolta toivoo.

Kaikkein lyhyimpiin velkakirjoihin sijoittavien rahastojen (luokka "Korko rahamarkkina lyhyt, euro") tulisi pyrkiä sijoituksen nimellisarvon säilyttämiseen ja turvallisuuteen. Niiden salkussa olevien velkakirjojen ja talletusten keskimääräinen jäljellä oleva juoksuaika ei saa ylittää kolmea kuukautta, eikä salkkuun saa ottaa velkakirjoja, joissa koko laina-aika ylittää 397 päivää.

Luokassa tulee olla niin tiukka riskikuri, että suomalaisyhtiöistä harva on tuonut tämän luokan vaatimukset täyttävää rahastoa edes markkinoille.

Toisessa rahamarkkinaluokassamme "Korko rahamarkkina, euro" keskimääräinen juoksuaika ei saa ylittää kuutta kuukautta. Sijotuskohteina ei tule olla yli kahden vuoden mittaisia velkakirjoja. Tässä luokassa on useita suomalaisia lyhyen koron rahastoja.

Kolmas lyhyen koron rahastoluokkamme on "Korko hyvin lyhyet bondit, euro". Osa suomalaisista rahastoyhtiöistä on valinnut tämän luokan voidakseen ottaa enemmän riskiä kuin kahdessa ensimmäisessä luokassa. Luokan keskituotto on ollut nousussa ja on 3,06 prosenttia vuoden ajalta. Tässä luokassa tuottojen heilunta on kuitenkin jo selvästi suurempi vuodesta toiseen kuten alla oleva kuvio kertoo.

Lyhyen koron rahastojen tuotot

Kaikissa luokissa tuottohaitari on tuntuva. Moni rahasto tuottaa selvästi yli vertailuindeksin. Jokin niiden salkussa poikkeaa siten valtavirrasta. Sijoittajien on syytä toivoa, ettei rahastossa oteta riskejä, joita myöhemmin kadutaan. Se ei olisi tavatonta. Monella on varmasti muistissa vuosi 2008 jolloin moni "riskittömänä" tai "lähes riskittömänä" markkinoitu rahasto valahti tuntuvasti miinukselle.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja