Nokia, miten tästä eteenpäin?

Kahdesta skenaariostamme heikommassa yhtiön käypä arvo laskisi 1,25 euroon osakkeelta.

Facebook Twitter LinkedIn

Morningstarin osakeanalyytikot rakentavat seuraamistaan yhtiöistä skenaarioita, uskottavia tulevaisuudenkuvia, joihin liittyy arvio yritysten käyvästä hinnasta. Yleensä toinen on optimistinen ja toinen pessimistinen.

Nokiasta ei ole kuitenkaan tällä hetkellä mielekästä rakentaa optimistista pilvilinnaa. Yhtiön arvo on romahtanut ja sen tulevaisuuteen liittyvä epävarmuus on valtava. Analyytikkomme Nokiasta rakentamat kaksi skenaariota (9.7.) ovatkin tällä erää perusvaihtoehto sekä pessimistinen skenaario.

Perusskenaariossamme Nokia välttyy konkurssilta ja onnistuu siirtymässään Windows Phoneen, mutta menettää prosessissa merkittävän osan kilpailuasemastaan. Tämän perusnäkymään tukemana arvioimme Nokian käyväksi arvoksi 2,4 euroa (9. heinäkuuta). Käypä arvo merkitsee parasta arviotamme yrityksen liiketoiminnan arvosta pitkällä tähtäimellä.

Kolme vuotta tappioita
Tähän arvioon liittyy kuitenkin suuria epävarmuustekijöitä, sillä Windows Phone -alustan menestys on vielä suuri kysymysmerkki. Nokian vaikeudet tulevat luultavasti jatkumaan pitkään. Perusskenaariomme mukaan Nokian liikevoitto pysyy pakkasella seuraavat kolme vuotta (2012–14).

Pessimistinen kuva
Entä sitten pessimistinen skenaario? Siinä Nokian hurja vedonlyönti Windows Phonen puolesta epäonnistuu. Yhtiön markkinaosuus älypuhelimissa haihtuu taivaan tuuliin. Käteen jäävät vain peruspuhelimet, joissa kappalemääräinen myynti laskee ja kilpailu on rajua. Tässä näkymässä yhtiön arvo perustuisi enää siihen, miten Nokia pystyisi synnyttämään tuloja patenteistaan. Olettaen tällaisen tapahtumasarjan - joka ei siis ole perusvaihtoehtomme - laskisimme yhtiön käyvän arvon 1,25 euroon osakkeelta. Vaikka Nokialla on tällä hetkellä tuota summaa enemmän käteistä sekä rojalti- ja lisensointituloja osaketta kohti, syöksykierteessä yhtiö luultavasti joutuisi tai tulisi polttaneeksi näitä varoja yittäessään rakentaa uutta älypuhelinstrategiaa.

Lue myös:
Nokiasta tullut extreme-arvo-osake

Tuleeko Nokiasta kännyköiden Dell?

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Morningstarin toimitus  .

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja