Suomalaisten veroedulle loppu?

Suomen verottaja joutuu palauttamaan ulkomaisille rahastoille osinkoveroja, jotka ovat asettaneet ulkomaiset kilpailijat eriarvoiseen asemaan suomalaisten kanssa.

Facebook Twitter LinkedIn

Suomalaisilla sijoitusrahastoilla on tähän asti ollut etulyöntiasema Suomen osakemarkkinoilla: verovapaina yksiköinä ne ovat saaneet suomalaiset osinkonsa verotta. Sen sijaan ulkomaisilta rahastoilta Suomen verottaja on napsaissut Suomi-osingoista lähdeveron.

Vaikka lähdevero on usein ollut "vain" 15 prosenttia, sekin voi tehdä ratkaisevan eron kahden kilpailevan rahaston välille.

Useat verottajan ja oikeusistuimien viimeaikaiset päätökset viittaavat kuitenkin siihen, että nykyiset veroedut eivät kauaa säily. Monet omassa maassaan verovapaat rahastot ovat vaatineet Suomen verottajalta osinkoverojaan takaisin, ja nyt verottajalta ja tuomioistuimilta on alkanut tulla hyväksyviä päätöksiä. Vastikään joukko ruotsalaisia verovapaita sijoitusrahastoja voitti verottajan Helsingin hallinto-oikeudessa ja saa osinkoveronsa takaisin, kertoo rahastojen asianajaja tiedotteessaan. Aiemmin tänä keväänä kerroimme Morningstarilla norjalaisen Storebrand-rahastoyhtiön vaatineen ja saaneen takaisin osinkoverojaan Suomesta. Päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Suomesta ennakkotapaus
Kyseessä on Euroopan-laajuinen prosessi, jossa sijoitusrahastot vaativat yhdenvertaista kohtelua Euroopan lainsäädännön mukaisesti.

Suomi joutui ulkomaisten rahastotalojen luuppiin jo 2009, kun skotlantilainen Aberdeen-rahastoyhtiö haki luxemburgilaiselle ns. SICAV-rahastolleen veronpalautuksia ja sai ne Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen ja sittemmin Suomen korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä vuonna 2010. Muut rahastot nojaavat tähän päätökseen käydessään oikeutta muita maita vastaan.

SICAVit ovat erityisiä rahastorakenteita joita Suomen laki ei tunne. Eurooppalaiset sijoitusrahastot ovat yleensä ns. UCITS-tyyppisiä, ja nämä "perusrahastot" ovatkin juuri nyt se joukko, joka penää oikeuksiaan saada verottomia osinkoja myös Suomesta.

Toukokuun alussa Euroopan yhteisöjen tuomioistuin päätti, että Ranskan verottaja ei olisi saanut periä veroja ulkomaisilta verovapailta rahastoilta. Nyt arvioidaan, että Euroopan laajuisesti kyse voi olla jopa 20 miljardin euron arvoisista osinkoveroista, joita yhtiöt lähtevät perimään veroviranomaisilta ympäri Euroopan.

Mitä seurauksia sijoittajalle?
* Tällä hetkellä suomalaisten osakerahastojen sarjassa painii vain yksi ulkomainen yrittäjä, ODIN Finland. Suomi on sen verran marginaalinen markkina, että ulkomaiset rahastot eivät hevin Suomeen keskittyviä rahastoja perusta. Kynnys siihen on kuitenkin nyt alempi. Suurempi merkitys on kuitenkin sillä, että nyt on helpompi tehdä päätös rekisteröidä nyt Suomesta toimiva Suomi-osakerahasto toiseen maahan, jos siihen on muuten painetta.

* Suomen kiinnostavuus sijoituskohteena voi kohota rahastoille, sillä monet muut maat kuhnailevat veronpalautusten kanssa vielä paljon Suomeakin enemmän.

* Toki veroetu toimii myös toisin päin eli viime aikaiset päätökset mahdollistavat suomalaisille rahastoyhtiöille osinkojen veronpalautusten vaatimisen muista EU/ETA-maista. Se voi tuoda verovoittoja rahastoille ja ylipäänsä parantaa niiden tuottoja EU-maiden sijoituksista.

* Kaiken kaikkiaan suuria osinkoja maksavista yhtiöistä tulee rahastoille kiinnostavampia, jos osingot voi olettaa saavansa verottomana.

Morningstar Facebookissa: liittymällä ryhmäämme voit seurata uutisvirtamme kätevästi.
Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi tärkeimmät artikkelimme viikottain luettavaksesi.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings