Metso puolesta ja vastaan

Moni tekijä näyttää hyvältä Metson kannalta, mutta kilpailun voi odottaa lisääntyvän ja syklisyys on haaste.

Facebook Twitter LinkedIn

Metso on hiljattain lisätty Morningstarin analyytikoiden seuraamien suomalaisosakkeiden joukkoon. Morningstarin näkemys yhtiön osakkeen käyvästä arvosta on tällä hetkellä 38 euroa, missä on noin 15 prosentin nousuvara tämänhetkiseen 33 euron osakekurssiin nähden. Analyytikoidemme näkemyksen mukaan Metsolla ei ole kilpailuetua, "vallihautaa", jonka tuoman turvan avulla se voisi synnyttää selvästi markkinoita parempia katteita.

Metson osake oli huhtikuun lopussa noussut 12,5 prosenttia vuoden 2012 alusta ja kolmen vuoden keskivuosituotto on ollut peräti 48 prosenttia. (Lisää Metson taloudellisesta tilanteesta täältä.)

Miksi Metso voisi olla kiinnostava sijoituskohde ja miksi ei? Tässä Morningstarin analyytikoiden kokoamat argumentit puolesta ja vastaan.

Optimistin argumentit
-Kaivosyhtiöt nostavat ensin maasta sen metallin, mikä lähtee helpoimmmin. Sen jälkeen yhtiön on kaivettava enemmän tuottaakseen saman verran haluttua metallia. Kun kaivamisen volyymit kasvavat, Metson tuottamalle laitteistolle tulee kysyntää.

-Hyödykkeiden hintojen noustua alhostaan myös kaivamiseen käytetyt summat ovat kasvaneet.

-Metso on alentanut kiinteitä kulujaan ja operatiivista velkaantuneisuuttaan ulkoistamisilla ja ohjaamalla komponenttien tuotantoa alihankkijoille.

-Merkittävä osa liikevaihdosta tulee kasvumaista minkä avulla yhtiön on helpompi kasvaa.

-Metson palveluliiketoiminta on vakaata ja synnyttää parempaa katetta kuin laitteiden tuotanto.

Pessimistin argumentit
-Metson asiakkaat toimivat syklisillä aloilla, joilla investointibudjetit vaihtelevat. Se heiluttaa Metson liikevaihtoa ja kannattavuutta.

-Kiinassa ja muilla kasvumarkkinoilla on odotettavissa lisää kilpailua. Kilpailijoiden etu on halpa kustannustaso, kun taas Metson keihäänkärki on tuotteiden tekninen edistyksellisyys.

-Paperiteollisuus on laskutrendissä kehittyneissä maissa joissa ylikapasiteettiongelmia on edelleen. Mitä vähemmän paperitehtaita, sitä vähemmän myyntitilaisuuksia Metson paperikoneille.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings