Ymmärrä hajautus laajasti

Sijoittajan kannattaa rakentaa salkkuun turvaa monenlaisilta iskuilta.

Hajautusta tavataan kutsua sijoittamisen ainoaksi ”ilmaiseksi lounaaksi”. Tilastot kertovat, että munat kannattaa jakaa moneen koriin. Sijoittamisessa se tarkoittaa useiden omaisuusluokkien (korot, osakkeet, kiinteistöt) tai esimerkiksi erilaisten yhtiöiden (pienet, suuret jne.) osakkeiden omistamista samassa salkussa. Jos esimerkiksi pienten osakkeiden veto loppuu, on salkussa hyvä olla myös suuria yhtiöitä. Kaiken kaikkiaan tavoitteena tulisi olla salkku, joka pärjää vähintään siedettävästi monenlaisissa markkinaympäristöissä.

Hajautus kannattaa aina, kun ei ole varma, mitä markkinoilla tulee tapahtumaan. Hajauttaminen ei silti tarkoita sitä, että ei pyrittäisi hyvään tuottoon. Hajautus voi kuitenkin estää salkun totaalisen sulamisen, jos tapahtumat etenevät toisin kuin sijoittaja on kuvitellut - ja niin käy usein.

Hajautus ymmärretään usein turhan kapeasti. Seuraavassa on muutamia laajempia näkökulmia hajauttamiseen:

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Lukeaksesi artikkelin liity Morningstarin perustason jäseneksi.

Rekisteröidy ilmaiseksi

Tietoja kirjoittajasta

Christine Benz

Christine Benz  on Morningstarin yksityistalouden kysymyksistä vastaava johtaja.

© Copyright 2020 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Evästeet