Asuntojen hinnoissa viimein pohja USA:ssa

Morningstarin pääekonomisti Bob Johnson: Nyt enää kyse siitä, miten nopeasti tilanne paranee.

Morningstar 29.02.2012
Facebook Twitter LinkedIn

Yhdysvaltain vuodesta 2006 jatkunut asuntohintojen lasku on päättynyt, uskoo Morningstarin pääekonomisti Bob Johnson. Hänestä enää ei pidä kysyä, "nousevatko hinnat koskaan" vaan kuinka nopeasti.

Johsonin näkemystä tukevat helmikuun lopulla Yhdysvalloissa julkaistut asuntomarkkinaluvut, jotka kaikki olivat myönteisiä. Uusien ja vanhojen asuntojen myynti oli kasvussa ja hyvää lupasi myös liittovaltion asuntorahoitushallinnon data hintojen kehityksestä. Tammikuun lupaavien lukujen lisäksi joulukuun alustavia arvioita kohotettiin selvästi. Esimerkiksi uusien asuntojen myynnin oli aluksi ilmoitettu pudonneen joulukussa 7 prosenttia, mutta uusi luku on vain 2 prosentin purotus. Tammikuussa nousua oli 3,5 prosenttia.

Kaiken kaikkiaan Johnson uskoo, että asuntotuotanto muodostaa vuoden 2012 Yhdysvaltain bruttokansantuotelukuihin vihdoin plus-merkkisen osan (uutta arvoa syntyy enemmän kuin vanhaa tuhoutuu). Tukea näkemyksille antavat Morningstarin osakenanalyytikoiden rakennusalalta kuulemat myönteiset arviot.

Buumin huipulla joka kymmenes asunto myytiin vuodessa
Missä ollaan suhteessa heikoimpiin ja toisaalta asuntobuumin kovimpiin myyntilukuihin? Vanhoja asuntoja myytiin vuonna 2011 Yhdysvalloissa 4,6 miljoonaa kappaletta. Luku oli alimmillaan 3,3 miljoonaa vuonna 2010 ja korkeimmillaan vuonna 2005, kun yhdessä kuukaudessa myyntiin 7,3 miljoonaa kämppää – joka kymmenes amerikkalainen asunto. Myynnissä olevien asuntojen määrä on pudonnut 2,3 miljoonaan pahimman laman neljästä miljoonasta.

Asuntomarkkinoiden piristyminen tuo eloa Yhdysvaltain talouteen varallisuusefektin kautta. Jo nyt kulutus on kasvussa ja autojen kaltaisten kestokulutushyödykkeiden myynti on noussut vahvasti pohjiltaan. Silti Johnson muistuttaa, että hyvien kohteiden määrä on edelleen hyvin rajallinen. Valtaosa myynnissä olevista asunnoista on joko sijainniltaan huonoja tai sellaisia, jotka ovat odottaneet ostajaa hyvin pitkään.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Morningstar  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja