Ensimmäiset suomalaiset rahastot arvioitu

Morningstarin laadulliset raportit selvittävät rahastojen mahdollisuuksia menestyä tulevaisuudessa.

Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar on julkaissut ensimmäiset laadulliset tutkimusraportit suomalaisista sijoitusrahastoista. Ensimmäisinä analyyttisen tarkastelun alle on otettu suurin Suomeen rekisteröity osakerahasto Nordea Maailma sekä yksi Suomen ensimmäisistä rahastoista, Sampo Rahastoyhtiön vuonna 1987 perustettu Danske Invest Suomi Osake ja sen sisarrahasto Suomi Yhteisöosake.

Arvioiden tiivistelmät ovat luettavissa sivustomme rekisteröityneille käyttäjille. Muistutamme uusista julkistetuista raporteista aina viikkokirjeessämme. Sen voi tilata uutena käyttäjänä samalla kun rekisteröityy, ja vanhana asiakkaana muuttamalla käyttäjätietojaan.

Linkit raportteihin:
Danske Invest Suomi Osake
Danske Invest Suomi Yhteisöosake (suursijoittajille suunnattu rahasto)
Nordea Maailma

Ensimmäisinä arvioidut rahastot saavat kaikki arvosanan Keskiverto. Ne ovat kaikki pysyneet nykyisten salkunhoitajiensa aikana suurin piirtein oman markkinansa ja vertailuryhmänsä tahdissa, vaikka ajoittain tuotto on saattanut ylittää tai alittaa keskitason hieman. Arviomme mukaan niin Nordea Maailma kuin Danske Investin molemmat arvioidut Suomi-rahastot kärsivät varovaisesta sijoituspolitiikasta, joka tekee vaikeaksi saada näistä rahastoista merkittävästi markkinoita parempaa tuottoa.

Analyysi katsoo tulevaan
Morningstarin analyysit ovat perusteellisen laadullisen arvion tuloksia. Morningstarin tutkimus on itsenäistä ja pyrkii palvelemaan sijoittajien etuja. Kussakin raportissa kerrotaan vastaava analyytikko, joka on kirjoittanut raportin, mutta päätelmät ja yleisarvosana ovat Morningstarin Euroopan ja Aasian analyysitiimin yhteisesti päättämiä.

Laadullisen tutkimuksen tarkoituksena on selvittää sijoittajalle, millainen salkunhoitoprosessi, tiimi ja rahastoyhtiö rahaston takana on, ja miten nämä tekijät tukevat rahaston hyvää menestystä tulevaisuudessa. Lisäksi arviointiperusteina ovat mennyt tuotto ja riski sekä rahaston kulut. Lisää arviointiperusteista voi lukea täältä.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja