Varovaisenkin tulee voittaa inflaatio

Pankkien tutkimukset kertovat suomalaisten olevan turvallisuushakuisia sijoittajia. Mutta kuka on varovainen?

Facebook Twitter LinkedIn

OP-Pohjola ja Sampo Pankki julkaisivat hiljattain (24. ja 25.11) kyselytutkimukset suomalaisten sijoitus- ja säästämishaluista. Niissä selvitettiin muun ohessa, kuinka turvallisuus- tai tuottohakuisia suomalaiset ovat.

OP-Pohjolan kyselyn perusteella yhdeksän prosenttia suomalaisista katsoo olevansa ”tuottohakuisia”. Yli 90 prosenttia mieltää itsensä sijoittajana maltilliseksi, varovaiseksi tai hyvin varovaiseksi. Ne suomalaiset, joilla ylimääräistä jää, käyttävätkin itsestään mieluummin sanaa ”säästäjä” kuin ”sijoittaja”.

Myös Sampo Pankki tulkitsee suomalaisten olevan sijoittajina varovaisia. ”Peräti 60 prosenttia suomalaisista ilmoittaa olevansa turvallisuushakuinen ja sijoittavansa pääosin talletuksiin ja matalan riskin rahastoihin”, pankki kirjoittaa. Riskipitoiseksi sijoittamiseksi Sampo Pankki määritti sen, että on valmis sijoittamaan yksittäiseen arvopaperiin tai osakerahastoihin. Tällaisia henkilöitä löytyi 15 prosenttia.

Riskinottohaluisina ryhminä nousevat esiin nuoret, miehet, yrittäjät ja hyvätuloiset. Peräti puolet hyvätuloisista katsoo Sampo Pankin tutkimuksessa olevansa sijoittajana tuottohakuisia. Naiset ovat molempien tutkimusten mukaan selvästi miehiä turvallisuushakuisempia.

Varovaisuus ei suhteellista
Tuloksiin voi suhtautua
varauksellisesti. Ne kertovat enemmän siitä, miten paljon suomalaiset arvostavat "varovaisuutta" ja "harkitsevaisuutta", ja että monet yhdistävät tuottohakuisuuden hullunrohkeuteen.

Ovatko tuottohakuisuus ja varovaisuus vastakkaisia määreitä? Otetaan 25-vuotias henkilö, joka säästää eläkettä varten. Jos hänellä on varoistaan osakkeissa vain kolmannes, häntä voi sanoa hyvin varovaiseksi; rahoitusalan kuluneen säännön mukaan kun osakkeiden osuus voisi olla 100 miinus ikä. Sen sijaan 25-vuotiaan isovanhemmille osakkeiden omistaminen voi olla riskiä, koska sijoitusaika on todennäköisesti paljon lyhyempi. Varovaisuus on siis suhteellinen käsite.

Meidän kaikkien tulisi tavoitella nimellistä tuottoa, joka on vähintään inflaation suuruinen. Muuten finanssivarojemme reaalinen arvo heikkenee. Pelkillä pankkitalletuksilla inflaation voittaminen voi kuitenkin olla vaikeaa, koska korkotuotoista on maksettava 28 prosentin lähdevero. Suomalaisten keskimäärin saama korkotuotto on ollut yleensä alle inflaation, ja verot huomioon ottaen selvästi sitä vähemmän.

Pitkän aikavälin säästäjän salkussa onkin viisasta olla rahamarkkinasijoitusten lisäksi pitkän koron sijoituksia mutta myös osakkeita yksilön riskinottohalukkuuden, iän, varallisuuden ja ammatillisten näkymien mukaan. Jos haluamme kutsua tällaista sijoittamista "varovaiseksi" tai "harkitsevaiseksi", niin kutsutaan sitten, jos se tuntuu paremmalta.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja