Kannattavimmat tuottopalkkiot

Näiden rahastojen kokonaiskulut ovat nousseet korkeimmiksi tuottoon sidottujen palkkioiden myötä.

Facebook Twitter LinkedIn

Kun rahastolla menee kovaa ja sillä on antelias tuottosidonnainen palkkio, rahastoyhtiö saa merkittävän osan tuotosta itselleen, varsinkin jos palkkiota vertaa rahastojen keskimääräiseen palkkiotasoon.

Toki hyvä salkunhoitaja ansaitsee palkkionsa. Sijoittajien on kuitenkin hyvä miettiä, tulisiko rahastoon vaatia esimerkiksi palkkiolle ylärajaa, kuten joissakin suomalaisissa rahastoissa on.

Kaikkein tuottoisin palkkiorakenne on Thaimaahan sijoittavalla Pyn Elitellä. Rahastoyhtiö saa joka vuosineljänneksen jälkeen 12 prosenttia kaikesta positiivisesta tuotosta. Lisäksi salkunhoitaja Petri Deryngin tähdittämä rahastoyhtiö tienaa prosentin hallinnointipalkkion, ”peruspalkan”. Siihen rahaston on myös tyytyminen tuoton jäädessä miinukselle. 

Eliten palkkiorakenne on sijoittajalle epäedullinen sikäli, että vaikka rahaston arvo sahaisi edes takaisin, osuudenomistaja maksaisi rahastoyhtiöille palkkiota kaikista plussalle jääneistä neljänneksistä. Vain Eliten suursijoittajia, yli 500 000 euron alkupanoksen laittaneita, suojaa ”high water mark”.

Vuosi 2009 oli Elitelle erittäin menestyksekäs. Rahaston arvo yli kaksinkertaistui. Sen seurauksena rahaston kiinteät ja tuottopalkkiot vastasivat peräti 9,44 prosenttia rahaston keskimääräisestä pääomasta (TER-luku, total expense ratio). 

Korkeimmat kokonaiskulut
Rahasto Kulut (TER)
Pyn Elite 9,4 %
Arvo Nordic Value 6,5 %
Arvo Finland Value 5,5 %
JOM Silkkitie 4,8 %
Taaleritehdas Lyydian Leijona 4,6 %
Seligson Russian Prosperity 4,2 %
Taaleritehdas Rupla Osake 4,0 %
Arvo Euro Value 3,6 %
Nordea Suomi 130/30 Osake 3,4 %

Suurimpia prosentuaalisia palkkioita perineiden listalla nousevat korkealle muutamat Danske Investin hallinnoimat Arvo-rahastot. Osasyynä on, että niiden tuottopalkkio perustuu indeksiin, jossa osakkeiden osuus on puolet, korkosijoitusten puolet – vaikka rahastot sijoittavat vain osakkeisiin. Korkein kokonaispalkkio on kertynyt Arvo Nordic Valuelle, jonka vuoden 2010 puolivuotiskatsaus kertoo rahaston tienanneen palkkioina 6,53 prosenttia rahaston keskimääräisestä pääomasta. Rahasto on tuottanut vuoden alusta noin 12 prosenttia (9.11.2010).

Vertailun vuoksi: korkeimmat suomalaisten rahastojen kiinteät palkkiot ovat FIM-rahastoyhtiön kehittyvien maiden rahastoilla, 3,3 prosenttia vuodessa. Keskimääräinen palkkiotaso Suomeen rekisteröidyillä osakerahastoilla on 1,8 prosenttia. Halvimmassa viidenneksessä osakerahastoja kokonaiskulut alittavat 1,1 prosenttia vuodessa.

Korkeimpien TER-lukujen lista on koottu tuoreimmista rahastojen verkkosivuistoilla saatavilla olleista tiedoista. Osalla rahastoista luku perustuu vuoden 2009 pääomaan, osalla laskuissa on mukana vuoden 2010 tuottohistoriaa.

Lue myös artikkeli "Moni tuottopalkkio irtoaa turhan helposti".

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja