Nokia ei ole rahastoille elintärkeä

Talvivaara on suomalaisille rahastoille pikkuomistus.

Facebook Twitter LinkedIn

Sijoittajat seuraavat tarkasti syyskuun lopulla Nokiassa aloittaneen toimitusjohtaja Stephen Elopin ensi askeleita. Niin tehdään myös sijoitusrahastoissa, mutta ei ehkä yhtä valppaina kuin joitakin vuosia sitten olisi tehty. Suomalaisiin osakkeisiin sijoittaville rahastoille Nokia ei ole enää elintärkeä omistus. Sitä suuremmalla painolla monessa salkussa ovat Fortum ja Sampo.

Keskimäärin Suomen osakemarkkinoille sijoittavat rahastot ovat laittaneet Nokiaan 6,3 prosenttia varoistaan, selviää Morningstarin tietokannassa olevista salkkuraporteista. Nokia on siis toki yksi suurimmista omistuksista monissa rahastoissa. Sampo ottaa keskivertorahaston portfoliosta noin 7,8 prosenttia ja Fortum hieman vähemmän. Valtaosa raporteista on elokuun lopulta 2010. Mukana ovat rahastot, jotka sijoittavat Helsingin pörssissä myös suuryhtiöihin.

Innokkaimmin Nokiaa ovat haalineet SEB Gyllenbergin rahastot Finlandia ja Momentum, joilla oli kesäkuun lopussa 8,5 prosenttia varoistaan Nokiassa. Tuoreempia tietoja sijoituksistaan nämä rahastot eivät ole julkistaneet.

Nokiaan varovaisimmin suhtautuvista rahastoista monet pyrkivät poikkeamaan voimakkaasti vertailuindeksistään tai satsaavat pääasiassa pieniin ja keskisuuriin pörssiyhtiöihin sijoituksissaan tai painottavat niin kutsuttuja arvo-osakkeita. eQ:n Suomiliigalla Nokiaa oli elokuun lopussa 3,3 prosenttia salkusta, Fonditan Equity Spicella 3,6 prosenttia. Mikään Suomi-rahasto ei siis ole täysin hylännyt Nokiaa.

Rahastojen omistuksiin voi perehtyä kunkin rahaston omalla Morningstar-sivulla, josta selviää kunkin rahaston kymmenen suurinta omistusta sekä toimialoittainen ja maantieteellinen jakauma.

Tiedot paljastavat kiinnostavasti, että mikään sijoitusrahasto ei usko Talvivaaran kaivosyhtiöön yhtä paljon kuin ministeri Paula Lehtomäen perhe. Koko pörssiin sijoittavista Suomi-rahastoista suurin omistus Talvivaarassa oli viimeisten salkkutietojen perusteella FIM Fennolla. Silläkään ei ollut Talvivaaraa kuin reilut neljä prosenttia sijoitetuista varoista. OP-Suomi Pienyhtiöt-rahastossa Talvivaara on neljänneksi suurin omistus.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja