OSA 9: Rahastoihin kytketyt vakuutukset

Rahastoihin sijoitetaan yleensä ostamalla rahasto-osuuksia suoraan rahastoa hoitavalta tai sitä edustavalta rahastoyhtiöltä, pankilta, pankkiiriliikkeeltä jne.

Morningstar 21.09.2009
Facebook Twitter LinkedIn

Rahastoihin voi kuitenkin sijoittaa myös hankkimalla sijoitusrahastoihin kytketyn sijoitus-, säästö- tai eläkevakuutuksen.

Rahastoihin kytketyistä vakuutuksista käytetään usein nimeä rahastovakuutus tai unit-link ja niitä myyvät muun muassa vakuutusyhtiöt, pankit ja vakuutusmeklarit.

Rahastovakuutuksenottaja maksaa normaalisti vakuutusmaksuja, jotka vakuutuksenantaja sitten ennalta sovitulla tavalla sijoittaa sijoitusrahastoihin.

Rahastovakuutuksen tuotto määräytyy aina vakuutukseen kytkettyjen sijoituskohteiden tuoton mukaan - rahastovakuutukseenkin sisältyy siis tietty määrä riskiä eli epävarmuutta siitä, kuinka suuri lopullinen vakuutussumma tulee olemaan.

Monenlaisia veroetuja mutta myös ylimääräisiä palkkioita
Miksi sitten sijoittaa rahastoihin vakuutusten kautta? Rahastovakuutuksiin sijoittamista perustellaan usein niihin sisältyvillä veroeduilla.

  • Vakuutussäästöstä ei joudu maksamaan varallisuusveroa. Tämä on tosin hyödyllinen piirre vasta, kun nettovarallisuutta on vähintään 185 000 euroa, jonka yli menevästä osasta varallisuusveroa perittäisiin.
  • Rahastovakuutukseen kytkettyjä rahastoja voi vaihtaa ilman myyntivoittoveroa. Vero tulee maksuun vasta kun rahat otetaan vakuutuksesta. Vaihtoa rajottavat vakuutussopimukseen liittyvät ehdot - yleensä valittavien rahastojen määrä on rajallinen.
  • Eläkevakuutuksenottaja voi vähentää vakuutusmaksunsa verotuksessa. Eläkkeestä peritään kuitenkin sen maksun yhteydessä normaali vero. Näin verotusta siirretään tulevaisuuteen.
  • Rahastovakuutus tuo helpotusta myös lahjaverotukseen: kun rahastosijoituksen tekee vakuutusyhtiön kautta, niin lähiomaisille voi lahjoittaa 8 500 euroa kolmen vuoden välein ilman saajalle koituvaa lahjaveroa. Kuolemantapauksessa korvaus on lähiomaiselle verovapaata 35 000 euroon asti.

Vaikka vakuutuksiin liittyy useita veroetuja kannattaa sijoituksen edullisuutta punnita tarkkaan - vakuutuksenantaja velottaa ylimääräisiä kuluja oman toimintansa kattamiseksi normaalien rahastoista perittävien palkkioiden lisäksi.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Morningstar  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja