OSA 3: Miten valita sopiva sijoitusrahasto?

Sijoituspäätöstä tehdessä on aina hyvä pohtia omaa elämäntilannettaan ja syitään sijoittaa. Sijoituskohteen valintaan vaikuttavat keskeisesti ainakin:

Morningstar 21.09.2009
Facebook Twitter LinkedIn

 • sijoitusaika - mitä lyhyemmäksi aikaa aikoo sijoittaa, sitä vakaampia ja vähäriskisempiä sijoituskohteita kannattaa valita. Rahastoissa korkorahastot ovat osakerahastoja varmempia arvonsäilyttäjiä lyhyellä aikavälillä.
 • sijoitettava summa - haluatko kerralla sijoittaa enemmän vain säästää säännöllisesti pienempiä summia? Osassa rahastoista minimisijoitussumma voi olla suurikin, osaan taas voi sijoittaa esimerkiksi säännöllisesti joka kuukausi pienempiä summia.
 • riskinottohalu - kuinka paljon sijoitussummastasi olet valmis menettämään? Mitä enemmän siedät riskiä, sitä suurempia tuottoja voit tavoitella. Rahastoissa suurimmat tuottomahdollisuudet ovat vipu- ja osakerahastoissa.
 • Seuraavassa muutama esim

  erkkisijoittaja:

  Pahan päivän varalle
  Virtasen perhe on kasvanut viiteen henkeen. Perheellä on ihan kohtuulliset tulot, mutta Virtasia hieman pelottaa, miten käy jos jotain yllättävää sattuu. Perhe päättää sijoittaa kuukausittain 100 euroa pitkän koron rahastoon, jossa tuotto on suhteellisen varma mutta vain hieman talletustiliä parempi. Riskiä Virtaset haluavat välttää, koska eivät tiedä, kuinka pian perhe pahan päivän varalle säästettyjä rahoja tarvitsee.

  Mieluisa lahja
  15-vuotias Jukka sai mukavan rippilahjan. Isöäiti osti hänelle juhlan kunniaksi 3 000 eurolla osakerahasto-osuuksia.

  Mirja-mummu luottaa siihen, että järkevä Jukka malttaa odottaa sijoituksen kasvua rauhassa.

  Osakekurssit ovat viime aikoina laskeneet, mutta pidemmällä aikavälillä nykyisessä tilanteessa tehty sijoitus voi osoittautua hyvinkin kannattavaksi.

  Veroa lahjasta ei tarvinnut maksaa, sillä alle 3 400 euron arvoisen lahjan saa antaa verotta.

  Harrastuksen vuoksi
  Sakari on eläkepäivillään ryhtynyt harrastamaan sijoittamista. Poikamies kun on rahaa on jäänyt säästöön mukavasti.

  Osakkeiden lisäksi Sakari päättää sijoittaa muutamaan rahastoon nähdäkseen, miten ne tuottavat verrattuna suoriin osakesijoituksiin.

  Pelimiehenä hän uskaltautuu sijoittamaan Eurooppaan ja teknologiatoimialalle sijoittavaan osakerahastoon molempiin 5 000 euroa.

  Omaan asuntoon
  Ville ja Ansa haaveilevat omasta asunnosta. He päättävätkin ryhtyä yhdessä säästämään 200 euroa kuukaudessa yhdistelmärahastoon.

  Noin viiden vuoden päästä heillä pitäisi olla koossa pankin vaatima omarahoitusosuus.

  Yhdistelmärahastossa yhdistyvät Villelle ja Ansalle sopivasti tuotto-odotuksiltaan korkeammat osakesijoitukset ja turvallisemmat korkosijoitukset.

  Lisää sijoitusesimerkkejä voi katsastaa Pörssisäätiön Sijoitusrahasto-oppaasta.

  Apua löytyy myös rahastoyhtiöiden verkkosivuilta. Joillakin yhtiöillä on rahastojen esittelyiden lisäksi tarjolla sijoittajaprofiilityökaluja, joilla voi valita itselleen sopivan rahaston ko. yhtiön valikoimasta.

  Facebook Twitter LinkedIn

  Tietoja kirjoittajasta

  Morningstar  

  © Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

  Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja