Kiinteistörahastoja ei käy kateeksi

Kovaa pudotusta kovan nousun jälkeen

Facebook Twitter LinkedIn
Kiinteistömarkkinoiden alamäki näkyy selvästi monen sijoitusrahaston keskeisissä tunnusluvuissa. Maailmanlaajuinen listattu kiinteistömarkkina jatkoi syyskuussa hienoisessa nousussa, mutta Euroopassa suunta on selkeästi alaspäin.

Vanhan mantereen kiinteistömarkkina oli itse asiassa ainoa, joka vajosi.

Epäsuoria kiinteistösijoituksia tekevät sijoitusrahastot, jotka sijoittavat Eurooppaan, ovat koko tämän vuoden ajan olleet pinteessä. Esimerkiksi OP-Kiinteistö on menettänyt ison osan arvostaan.

Rahaston koko on nyt noin 30 miljoonaa euroa. Vielä vuoden vaihteessa se oli kolme kertaa suurempi.

Pääomaa on siis lä

htenyt pois.

- En voi missään nimessä syyttää sijoittajia. Hehän ovat olleet erittäin fiksuja. Sijoittajat ovat olleet erittäin valveutuneita tämän tilanteen kanssa, sanoo OP-Kiinteistön salkunhoitaja Miia Salovaara Pohjola Varainhoidosta.

Pitkä nousu takana

Hän haluaa palauttaa mieliin, että takana on viiden-kuuden vuoden mittainen hyvä nousuputki, joka on katkennut.

- Tätä voisi kutsua oksennusreaktioksi, eli tämä on korjausliikettä viime vuotisesta. Henkilökohtainen tuntumani on se, että pahin lasku on takana. Osakehinnoissa on päästy paljon järkevämmille tasoille, hän sanoo.

Kiinteistömarkkinoiden korrelaatio osakemarkkinaan ei ole yleensä ollut kovin suuri. Tämän vuoden aikana se on kuitenkin kasvanut.

Toisin sanoen osakkeiden ja kiinteistöjen hinnat ovat olleet aikaisempaa tiukemmassa kytköksessä toistensa kanssa. Monelle sijoittajalle se on salkun tuotto-riskisuhteen kannalta uusi tilanne.

Viime kesänä alkanut rahoitusmarkkinoiden turbulenssi on ulottanut vaikutuksensa myös kiinteistöyritysten rahoituskustannuksiin. Mikäli kiinteistöt ovat sijainneet hyvillä ja edullisilla paikoilla, lainamarginaalit eivät ole nousseet niin paljoa kuin epäedullisimmissa tapauksissa.

Globaalia vakautta

Islantilaisen Glitnirin lipun alle siirtynyt FIM Kiinteistö toimialarahasto sijoittaa varojaan paljon Euroopan ulkopuolelle. Eurooppalaisia kiinteistöjä on salkussa vain 20 prosenttia.

- Meillä on globaali kiinteistösalkku, joka eroaa valtaosasta Suomessa myytävistä rahastoista. Globaali näkymä on positiivinen, ei niinkään Eurooppa, sanoo rahastonhoitaja Juhana Virkkunen Glitniriltä.

Hänkin näkee, että rahoituksessa likviditeetin kiristyminen on vaikuttanut. Voimakkaan velkavivun käyttö on sijoittajilla vähentynyt.

Virkkunen arvioi, että nopeaa tienestiä etsivä raha on vetäytynyt kiinteistösijoituksista.

FIM Kiinteistöllä on 1200 osuudenomistajaa 20 miljoonan potissa.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja