Aasia vetää rahastoja edelleen

Yhdysvaltain talouden taantuma tuo pomppuja matkaan.

Facebook Twitter LinkedIn
Maailmanpankki ennustaa kehittyvien markkinoiden talouksien kasvavan yli kuusi prosenttia seuraavien vuosien aikana. Kaikkein voimakkainta kasvun uskotaan olevan Aasian ja Tyynenmeren alueella. Tämä ei ole jäänyt huomaamatta rahastoyhtilöiltäkään.

Suomalaisille tarjotaan Aasia-rahastoja joka lähtöön. Uusin tulokas on Tapiola Aasia-Tyynimeri -erikoissijoitusrahasto, joka sijoittaa alueen maihin Japania lukuunottamatta. Rahastojenrahaston varat sijoitetaan kahden kansainvälisen toimijan Ing Investment Managementin ja IXIS Aman kolmeen rahastoon.

- Kehittyvä Aasia kasvaa nopeasti, mutta riskinhajautuksen näkökulmasta olemme ottane

et mukaan myös kehittyneen Aasian, eli Tyynenmeren alueen. Kun tämän yhdistelmän maustaa vielä pienillä yhtiöillä, niin kokonaisuus pystyy hyödyntämään tehokkaasti suhdanteita. Tarvittaessa siirrämme sijoitusten painopistettä kehittyvästä Aasiasta hitaammin kasvaville alueille Australiaan, Uuteen-Seelantiin ja Singaporeen, rahaston allokaatiosta Tapiolassa vastaava pääekonomisti Jari Järvinen sanoo.

Muutama viikko sitten aloittaneessa rahastossa paino on nyt kehittyvässä Aasiassa. Tyynimeri on neutraalissa painossa ja pieniä yhtiöitä rahastossa on erityisen vähän.

- Niitä ei tällä hetkellä kannattaisi olla salkussa melkein ollenkaan. Arvioimme pienten yhtiöiden jäävän suurille tuotoissa keskimäärin kaksi prosenttia. Pienet ovat kalliimpia ja tuottopotentiaalikin on rajallinen. Sykliset tekijät puoltavat suuria yhtiöitä. Sijoittajien riskinottohalukkuuskin on vähentynyt viimeaikaisten talousuutisten seurauksena, Järvinen toteaa.

Jenkkiriski puree

Aasian markkinoiden suurimpana peikkona on Yhdysvaltojen talouden mahalasku, jota Järvinen pitää todennäköisenä. Aasian kasvusta tulee aiempaa poukkoilevampaa. Samoin dollarin uskotaan heikkenevän tulevaisuudessa reippaasti.

- Emme halua ottaa sitä riskiä, joten olemme suojanneet dollarin sataprosenttisesti termiineillä. Rahoitusalalla on nyt saamassa valtaa ajatus, että valuuttakurssiriskin varalta pitäisi aina suojautua. Paitsi, ellei ole vahvaa näkemystä siitä, että valuutta vahvistuu omaa valuuttaa vastaan. Tällä hetkellä valtaosa alan toimijoista ei suojaudu valuuttariskeiltä, Järvinen sanoo.

Simuloitua tuottoa

Aasia-rahastot ovat tuottaneet mukavasti viime vuosina. Esimerkiksi syyskuun Rahastoraportin mukaan 12 kuukauden tuotot ovat vaihdelleet 18,6 ja 40,5 prosentin välillä. Tapiolalaisetkin ovat simuloineet rahastonsa tuottoa vuoden taaksepäin.

- Tällainen vertailu ei ole tietenkään aivan reilua muita rahastoja kohtaan. Jälkikäteen on helpompi tehdä sijoituspäätöksiä kuin todellisessa tilanteessa. Samoin jokainen rahasto on omanlaisensa, sijoitusstrategiat poikkeavat toisistaan ja toiset sijoittavat esimerkiksi kapeammin. Ehkä simulointimme antaa kuitenkin jonkinlaista osviittaa rahastomme mahdollisuuksista, Järvinen toteaa.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja