Internetin ihmelapsi puhalsi ilmat pois

Internetin ihmelapsena pidetty hakukone Google on puhaltanut ilmat pois niistä rahastoista, jotka ovat sijoittaneet it-yhtiöiden osakkeisiin. Monet it-rahastot ovat painuneet jo miinukselle. Tästä on yksi esimerkki Credit Suisse Equity Fund Global Internet -rahasto, jonka tuotto vuoden alusta on 0,2 prosenttia miinuksella. Rahaston salkussa suurimpia sijoituksia ovat EBay, Google, Yahoo ja Amazon.

Facebook Twitter LinkedIn
Viime vuonna useimmat it- ja teknologian rahastot tarjosivat keskimäärin noin 20 prosentin tuottoa. Alkuvuonna rahastot ovat yltäneet keskimäärin 4-5 prosentin tuottoon. Tosin rahastojen välillä on suuriakin eroja, ja kannattaakin katsoa, mitä niiden salkuissa todellakin on.

Esimerkiksi SEB Technology Fund on vuoden alusta tarjonnut 1,4 prosentin tuoton. Sen salkussa on Microsoftin, Samsungin, Ciscon ja Intelin osakkeita. ACM International Techology Fundista on alkuvuonna saanut 2,7 prosentin tuoton. Sen salkussa on Microsoftin, Googlen, Yahoon ja IBM:n osakkeita.

Hakukone Google ei ole ainut nettiyhtiö, jonka markkina-arvosta on

tämän vuoden alussa pyyhkiytynyt miljardeja dollareita. Laskupaineet ovat kohdistuneet myös Yahoon, Amazoniin sekä EBayhin. Tärkein syy nettiosakkeiden laskupaineisiin on se, että niiden kasvunäkymiin kohdistuu paineita. Googlehan nimenomaan varoitti, että sen myynnin kasvu tulee hidastumaan.

Toinen laskupaineita ruokkiva syy on eettinen. Tekno-osakkeita ravisteli jo alkuvuonna niin sanottu eettinen skandaali. Yhdysvaltojen kongressi syytti Googlea, Yahoota, Cisco Systemsiä ja Microsoftia siitä, että ne ovat Kiinassa sensuroineet hakukoneita ja auttaneet viranomaisia toimillaan demokratialiikkeiden tukahduttamisessa. Tämä lähetti näiden yhtiöiden osakkeet alamäkeen.

Toinen nettikupla puhkeaa

Lontoon Cityssä rohkeimmat analyytikot puhuvat jo toisen internetkuplan puhkeamisesta. Citigroup esimerkiksi arvioi, että monien internet-yhtiöiden arvostukset ovat edelleen ylikorkeita. Se antaa kuitenkin Googlen osakkeelle ostosuosituksen, mutta pitää sitä nyt korkean riskin sijoituksena.

Kun sektorille alkaa sataa myyntisuosituksia, se on menoa.

Amerikkalainen Barron's ennakoi jo helmikuun puolessa välissä, että Googlen osakekurssi on yliarvostettu. Se ennusti tuolloin, että yhtiön osakekurssi voi laskea jopa 188 dollarin tasolle, kun se nyt liikkuu noin 368 dollarissa.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja