Amber sijoittaa 125 miljoonaa lisää Baltiaan

Danske Capital Finlandin ja Firebird Managementin yhdessä perustama Amber Trust II -rahasto sijoittaa seuraavien kahden, kolmen vuoden aikana 125 miljoonaa euroa lisää Viron, Latvian ja Liettuan yrityksiin.

Facebook Twitter LinkedIn
- Baltian maiden pörssilistatut yritykset ovat p/e-luvulla mitattuna edelleen 15-20 prosenttia halvempia kuin naapurissa olevien uusien EU-maiden yritykset, perustelee Amber Trustin Tallinnan toimistoa vetävä Indrek Kasela. P/e-luku suhteuttaa osakkeen hinnan yrityksen tekemään tulokseen. Kaselan mukaan Baltiassa keskimääräinen p/e on 10-11, kun se Puolassa, Tsekissä ja Unkarissa on 13-15.

Kaselan mukaan listaamattomien yritysten arvostuserot ovat vieläkin merkittävämpiä.

Amber II ja sitä edeltänyt Amber I ovat institutionaalisten sijoittajien ja suurrikkaiden rahastoja. Tavallisella pulliaisella muutamine euroineen ei ole

niihin asiaa.

Dansken ja Firebirdin yhdessä pyörittämä Amber I -rahasto on sijoittanut 60 miljoonaa euroa niin listattuihin kuin listaamattomiin balttiyhtiöihin. Kaikkiaan Danske ja Firebird ovat vuodesta 1997 lähtien panneet Baltiaan yhteensä lähes 400 miljoonaa euroa.

Merkittävimpiä omistuksia Virossa ovat muun muassa Tallink, Harju Elekter, Merko Ehitus, Salva Kindlustus ja Baltic Property Trust Secura. Näissä yhtiöissä Danske ja Firebird käyttävät merkittävää valtaa. Dansken rahastonhoitaja Kustaa Äimä istuu muun muassa Tallinkin hallintoneuvostossa. Yhtiöillä on kaikkiaan viidennes Tallinkin osakkeista.

Sekä sähkölaiteyhtiö Harju Elekter että rakennusyhtiö Merko Ehitus on listattu Tallinnan pörssissä. Tallinkin johto puolestaan on väläytellyt listautumista ensi vuoden puolella ja myös vakuutusyhtiö Salva saattaa olla listautumisen kynnyksellä.

Latviassa Amberin sijoituskohteisiin kuuluu Parex Banka, josta niin ikään veikataan pörssiin menijää.

Kaselan mukaan Amber II jatkaa sijoituksissaan ykkösrahaston linjoilla.

Danske on sijoittanut Baltiaan kaikkiaan 250 miljoonaa euroa ja Firebird 150 miljoonaa euroa. Dansken kanavoimista pääomista huomattava osa on Suomesta, pääasiassa eläkerahastoista, vakuutusyhtiöistä, mutta myös pankeista ja joiltakin suurrikkailta.

Kasela kertoo, että Amber II:ssa on mukana 50 - 60 sijoittajaa. Varoista kolmannes tulee Suomesta, neljännes Tanskasta ja loput USA:sta ja Isosta-Britanniasta.

Amberin keskeisiä kilpailijoita ovat CapManin Balticap, ruotsalaiset Askembla ja East Capital sekä Trigon Capital, jolla on Baltia-rahastoja myös meille pulliaisille.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja