Nytt årshögsta för världsindex

Världsindex räknat i dollar nådde nytt årshögsta i fredags och är tillbaka till nivån i juni 2001. I kronor är utvecklingen sämre, men det är dollarperspektivet som avgör. Därmed ser det mörkt ut för svenska aktiesparare.

Jonas Lindmark 17.11.2004
Facebook Twitter LinkedIn
Totalt sett under år 2004 har börsutvecklingen varit bäst i Europa, medan börserna i New York inte hängt med resten av världen. Norge har haft den bästa utvecklingen av de etablerade aktiemarknaderna, tack vare stigande oljepriser och rekordhöga rederivinster. Bland högriskmarknaderna är bilden densamma, några små börser i Latinamerika (Colombia och Venezuela) har återhämtat sig starkt, men i övrigt finns vinnarna närmare Sverige (Egypten, Ungern och Tjeckien).

Årshögsta, men inte i kronor

I fredags nådde MSCI World Index över 1100 för första gången sedan juni 2001. Uppgången sedan årets början är 7 procent och sedan årslägsta

i mitten på augusti har världsindex klättrat 11 procent. Allt detta är dock räknat i dollar, räknat i svenska kronor är utvecklingen mycket sämre. För det första innebär ett svenskt perspektiv att världsindex befinner sig 33 procent lägre än sommaren 2001, eftersom dollarn har fallit från omkring 10,50 kronor till 7 kronor (noteringen idag den lägsta sedan 1997). För det andra inträffade årshögsta i kronor i mitten på april, då dollarn stod 10 procent högre än idag. För det tredje är världsindex uppgång hittills i år bara 3 procent. För det fjärde är uppgången sedan bottennoteringen i mitten på augusti bara 4 procent. Dessutom gjorde den fallande dollarn att världsindex räknat i kronor för bara ett par veckor sedan nådde ett nytt årslägsta. Återhämtningen de senaste två veckorna beror nog till stor del på nyheter från USA. Dels valresultatet förra veckan då republikanerna stärkte sin majoritet, dels ny statistik i fredags som visar att sysselsättningen i USA har ökat kraftigt under oktober. Men dollarn har fortsatt att försvagas.

Dollarperspektivet avgör

Dollarperspektiv är mycket viktigt, eftersom majoriteten av världens aktieägare har USA-dollar som hemmavaluta. Antingen bor de i USA eller i ett land som har sin valuta knuten till dollarn (vanligt främst i Asien och Latinamerika), eller i ett land som får sina intäkter i dollar (till exempel OPEC-länder). De senaste åren har aktiemarknaden allt mer blivit global, vilket betyder att det i första hand är i dollar som alla aktiekurser sätts. När den svenska kronan har stärks kraftigt mot dollarn under det senaste året betyder det därför att aktiekurserna i hela världen har stigit mindre ur vårt svenska perspektiv. Men en starkare krona betyder samtidigt att alla våra svenska tillgångar (till exempel villor och banksparande) har blivit mer värda globalt sett, även jämfört med aktier globalt. En starkare krona påverkar de svenska aktiekurserna negativt på flera sätt. Det mest direkta är att aktier i utländska börsbolag blir billigare, vilket via relativvärdering sänker värdet även på svenska börsbolag. Minst lika viktigt är att företag som tar betalt i dollar får mindre intäkter räknat i kronor och att tillgångar som har ett marknadsvärde i dollar tappar i värde. Slutligen minskar möjligheterna att i framtiden sälja till USA och alla de länder som har sin valuta knuten till dollarn, samtidigt som import därifrån blir mer konkurrenskraftig. Därför är det omöjligt att avgöra vilka aktiekurser i kronor som är rätt, utan hänsyn till ändrade valutakurser, särskilt eftersom kronan är en så liten valuta. Lättast att granska och bedöma aktiekurserna är det om man väljer ett dollarperspektiv, eftersom USA-dollarn (och alla valutor som är knutna till dollarn) som sagt är dominerande arbetsvaluta när det gäller merparten av världens aktier, investerare och affärer. För oss svenskar är dessutom valet av valutaperspektiv extra viktigt eftersom den svenska kronan var extremt svag hösten 2001, samtidigt som dollarn var extremt stark. I förhållande till de flesta andra valutor har dollarkursen inte alls fallit lika kraftigt. Men många experter varnar att dollarn kommer att fortsätta falla, särskilt mot de valutor som hittills inte följt med ned, främst i Asien. Centralbankerna i Kina, Korea, Japan och Taiwan har spenderat enorma belopp på att köpa dollar för att deras egna valutor ska följa med nedåt. Men stödköpen kan inte fortsätta i all evighet.

Mörkt för svenska aktiesparare

Den ansedda brittiska tidningen The Economist varnar idag (länk ovan till höger) att slutresultatet måste bli enorma förluster, eftersom stödköpen inte kan fortsätta i all evighet. Om centralbankerna fortsätter köpa så blir resultatet ännu större förluster när dollarn till slut faller. Om de istället försöker växla sina dollar till andra valutor, så bidrar det till dollarns fall. Effekten på aktiekurserna räknat i kronor, om dollarn faller ytterligare, är tyvärr också negativ. Som jag förklarat ovan påverkas svenska aktiefonder negativt på flera sätt av en starkare krona. Att spå växelkursernas utveckling på kort sikt är dock mycket svårt, men framtidsutsikterna det närmaste året är mörka. Givet att företagsvinsterna i USA stiger i förväntad takt, så kommer världsindex i kronor att följa med nedåt om dollarn faller.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  on ollut vuodesta 2000 Morningstarin päätoimittaja ja pääanalyytikko Ruotsissa. Sitä ennen hän kirjoitti yhdeksän vuotta rahastoista Affärsvärldeniin.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja